19. 4. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká speváčka a herečka Jennifer Lopez spolu s manželom Marcom Anthonym zažalovali americký bulvárny denník National Enquirer na európskych súdoch za to, že ich krivo obvinil zo zapletenia do drogového škandálu. Ako uviedol belfastský právnik Paul Tweed, ktorý sa špecializuje na prípady nactiutŕhania amerických hviezd na britských a írskych súdoch, Lopez a Anthony požadujú šesťciferné odškodné od Enquireru, ktorého sídlo je v Boca Raton na Floride, ako i od jeho materskej spoločnosti American Media Inc. Tweed uviedol, že žalobu oficiálne podá v utorok na súde v Belfaste a v nasledujúcich dňoch i v Dubline, Londýne a Paríži. V žalobe hviezdny pár požaduje ospravedlnenie a opravu článku, ktorý sa objavil v niekoľkých verziách v USA a medzinárodných vydaniach. Verzia článku, ktorá sa 12. marca objavila v britskom a írskom vydaní, tvrdila, že pár sa v súčasnosti zmieta v heroínovom škandále, pričom k článku bola pripojená Anthonyho fotografia z roku 2004, na ktorej stojí vedľa fotografa Michaela Stara, ktorý v USA čelí obvineniam z prechovávania heroínu a detskej pornografie. V článku denník citoval údajného fotografovho priateľa, ktorý tvrdil, že Star a Anthony sú priatelia. Tweed povedal pre agentúru The Associated Press, že to nie je pravda a Star nikdy ani len nebol Anthonyho známy. Fotografia, na ktorej sú obaja muži, vznikla po koncerte v roku 2004, keď sa známy spevák zdravil s fanúšikmi v zákulisí. V poslednom období množstvo amerických hviezd rieši spory o nactiutŕhaní na európskych súdoch, keďže na starom kontinente dokážu vysúdiť viac a skôr ako v USA. "Prvý dodatok americkej ústavy takmer úplne zamedzuje známej medzinárodnej osobnosti úspešne dotiahnuť spor o nactiutŕhaní," povedal Tweed. "S rozmachom internetu a rôznymi európskymi mutáciami musia americké publikácie rátať so súdnymi spormi v iných jurisdikciách." Tweed dodal, že v pondelok dostal od speváčkinej právnickej firmy Lavely & Singer z Los Angeles povolenie na podanie žaloby. Pre Tweeda pôjde už o druhú žalobu proti denníku National Enquirer. V júli 2006 dosiahol verejné ospravedlnenie európskeho vydania denníka, ktorý predčasne a v tej dobe nepravdivo tvrdil, že speváčka Britney Spears sa rozvádza s manželom Kevinom Federlinom.

Príslušníci bezpečnostnej stráže palestínskeho parlamentu v utorok násilím rozohnali palestínskych novinárov, ktorí prišli pred parlament protestovať proti únosu a údajnému zavraždeniu spravodajcu britskej verejnoprávnej televízie BBC Alana Johnstona. Johnstona zajali únoscovia 12. marca v Gaze. V nedeľu doteraz neznáma skupina Brigády jednoty a džihádu oznámila, že ho jej členovia popravili "na podporu svojich požiadaviek". Palestínska vláda zatiaľ tieto informácie nepotvrdila. V Pásme Gazy až doteraz neprišiel o život žiadny unesený novinár, vo veľkej väčšine prípadov sa tu únosy končia prepustením rukojemníkov už po niekoľkých hodinách až dňoch. Polícia v utorok zaútočila pred budovou palestínskeho parlamentu na dve stovky palestínskych novinárov, ktorí sa dožadovali informácií o spravodajcovi BBC a niektorých z nich bila pažbami pušiek. Informuje o tom agentúra AP. Zasadnutie parlamentu pokračuje aj po zásahu proti demonštrantom ďalej, novinári sa na ňom však na protest proti policajnému násiliu nezúčastňujú.

Herci Jennifer Morrisonová a Jesse Spencer, ktorých môžu aj slovenskí televízni diváci dôverne poznať z populárneho amerického seriálu Dr. House, chystajú údajne na Silvestra svadbu. Informácie o utajenom sobáši zverejnilo americké periodikum Life And Style. Rodáčka z Chicaga, ktorá 12. apríla oslávila 28. narodeniny, stvárňuje v príbehu z lekárskeho prostredia dr. Allison Cameronovú. Jej partnera, rodáka z austrálskeho Melbourne, preslávila úloha dr. Roberta Chasea.Dejiskom svadby by mal byť Beverly Wilshire Hotel, a to presne deväť mesiacov po tom, čo sa z dvojice sympatických umelcov stali v posledný marcový deň snúbenci. Hodnoverných informácií o tom, či sa na sobáši zúčastní aj predstaviteľ titulnej postavy seriálu, britský herec Hugh Laurie, predbežne niet.

Beat Jost, Christoph Grenacher a Sandro Brotz

Švajčiarsky súd v utorok zbavil viny troch novinárov obžalovaných zo zverejnenia dokumentu o údajných tajných väzniciach americkej tajnej služby CIA v Európe. Švajčiarsky vojenský súd rozhodol, že reportéri týždenníka SonntagsBlick Sandro Brotz a Beat Jost, ako aj jeho bývalý šéfredaktor Christoph Grenacher neporušili švajčiarske vojenské zákony, keď zverejnili údajnú faxovú správu egyptského ministerstva zahraničných vecí, ktorú zachytila švajčiarska spravodajská služba. Muži uviedli, že dokument získali vo vlaku a všetci traja obvinenia z vyzradenia tajných vojenských informácií odmietli. Obžaloba novinárov obvinila z vyzradenia vojenského tajomstva a navrhovala udelenie peňažných pokút vo výške 39 600 švajčiarskych frankov pre Grenachera a po 12 600 frankov pre oboch reportérov. Štátny zástupca Beat Hirt prehlásil, že obvinení ohrozili národnú bezpečnosť. Obhajca Matthias Schwaibold naopak súd žiadal, aby boli obvinení zbavení obžaloby vo všetkých bodoch. Zverejnenie dokumentu podľa neho neohrozilo činnosť švajčiarskej tajnej služby a o údajných tajných väzniciach sa písalo už pred zverejnením dokumentu vo švajčiarskom týždenníku. SonntagsBlick uviedol, že faxovú správu zaslalo egyptské ministerstvo zahraničia svojmu veľvyslanectvu v Londýne a v správe, ktorú švajčiarsky týždenník vytlačil v januári minulého roka sa tvrdí, že USA zadržiavajú v tajnej väznici na základni v Rumunsku 23 Iračanov a Afgancov podozrivých z terorizmu. Vo faxe sa tiež uvádza, že podobné tajné americké zariadenia sa nachádzajú na Ukrajine, v Kosove, Macedónsku a v Bulharsku. Proti procesu s novinármi pred súdnou budovou v Sankt Gallene protestovali zástupcovia švajčiarskych organizácií na ochranu slobody tlače a niekoľko poslancov. Podľa nich je neprijateľné, aby civilisti, predovšetkým pracovníci médií boli stíhaní na základe zákonov o vojenskom tajomstve. Obvinenia, že agenti CIA prevážali väzňov cez európske letiská do tajných zadržiavacích centier, vrátane objektov vo východnej Európe, sa po prvý raz objavili v novembri 2005. Organizácia Human Rights Watch neskôr identifikovala Poľsko a Rumunsko ako možné miesta existencie tajných väzníc, obe krajiny však obvinenie opakovane odmietli. V septembri 2006 americký prezident George W. Bush priznal, že podozriví z terorizmu boli zadržiavaní v zariadeniach CIA v zahraničí, presné miesta však nemenoval.

V tureckom meste Malatya v stredu neznámi ozbrojenci zaútočili na budovu vydavateľstva, ktoré vydalo Bibliu v turečtine. Útok si vyžiadal najmenej dve obete. Pred budovou vydavateľstva Zirva už v minulosti protestovali moslimskí radikáli proti šíreniu Biblie v tejto z veľkej väčšiny moslimskej krajine. Podľa regionálnej tlačovej agentúry Dogan boli ďalší dvaja ľudia pri stredajšom útoku zranení. Jednému útočníci podrezali hrdlo, druhý utrpel zranenia, keď v strachu pred nimi vyskočil z tretieho poschodia budovy.