5. 6. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Kubánska televízia odvysielala v utorok takmer dvojhodinový rozhovor s chorľavým vodcom Fidelom Castrom. Pôjde o prvý televízny rozhovor s ním od júla minulého roka, kedy sa pre vážne zdravotné ťažkosti rozhodol preniesť moc na svojho brata Raúla. Výňatky z programu Okrúhly stôl s Fidelom Castrom zverejnila kubánska televízia už v pondelok večer. Castro na záberoch rozpráva o stretnutí s predsedom Komunistickej strany Vietnamu Nongom Duc-manhom: "Je veľmi inteligentný, má bohaté skúsenosti a množstvo energie. Prišiel sem pracovať, navštíviť miesta, ktoré ho zaujímajú, takže je to v pravom zmysle slova pracovná návšteva," hovorí Castro.
Najdôslednejšími čitateľmi periodickej tlače vo svete sú Belgičania. Vyplýva to zo štúdie Svetovej asociácie novín (World Association of Newspapers, WAN). Autori materiálu preskúmali na základe posúdenia viac ako 11.200 tlačovín údaje z 232 krajín. Belgičania venujú denne čítaniu novín 54 minút, čo im stačilo na prvé miesto v rebríčku. Na ďalších miestach skončili Číňania, Fíni a Brazílčania so 48 minútami/denne. Celkový náklad novín sa vlani v svetovom meradle zvýšil o 2,3 percenta. Najmenej jedno periodikum si denne zakúpi viac ako 515 miliónov občanov planéty. Ak sa však do tejto štatistiky zarátajú aj bezplatné periodiká, potom sa tento sumár zvýši na 556 miliónov. Keďže prakticky každé z novín prečíta obvykle viacero čitateľov, počet pravidelných čitateľov odhaduje štúdia na celkove 1,4 miliardy. WAN, ktorá vznikla v roku 1948, združuje 71 národných vydavateľov periodickej tlače, riadiace osobnosti novín zo 100 krajín planéty, 13 tlačových agentúr a deväť regionálnych tlačových subjektov. Ide o neziskovú, mimovládnu organizáciu, ktorá reprezentuje celkove viac ako 18.000 publikácií z piatich kontinentov. Jej hlavnými cieľmi sú obhajovanie a posilňovanie slobody tlače a hospodárskej nezávislosti periodík, rozvoj produkcie tlačovín a podpora kontaktov a porozumenia medzi vedúcimi predstaviteľmi sféry z rôznych regiónov a rôznych kultúrnych komunít, ako aj podpora spolupráce medzi členskými organizáciami na národnej, regionálnej i medzinárodnej úrovni.

Foto : Reuters

Americká spravodajská televízia CNN má zrejme problémy s českými politickými reáliami. Prejavilo sa to pri návšteve amerického prezidenta Georgea Busha v Českej republike, keď moderátor v americkom štúdiu CNN svetu ráno oznamoval, že Bush sa stretne s Klausom Topolánkom. proťajškom, s premiérom Klausom Topolánkom. Tvrdil to napríklad aj počas ceremoniálu oficiálneho uvítania na Pražskom hrade pri hraní českej národnej hymny, keď stál Bush priamo vedľa prezidenta Václava Klausa. Reportéra možno zmiatlo, že Busha na Hrade uvítali obaja českí predstavitelia - prezident Klaus aj premiér Mirek Topolánek, a že aj ďalšie rokovania majú byť spoločné. Chybe sa nevyhli ani v živom vysielaní britskej spravodajskej televízie BBC. Počas spoločnej tlačovej konferencie Busha, Klausa a Topolánka pod českým premiérom uviedla BBC titulok "Václav Klaus - prezident". Reportéri oboch televíznych kanálov možno zmiatlo, že návšteva amerického prezidenta v Prahe sa riadi neobvyklým a podľa odborníkov bezprecedentným protokolom. Prezident Klaus a premiér Topolánek šéfa svetovej superveľmoci privítali na Hrade spoločne a spoločné boli aj ďalšie rokovania. Pri návštevách iných hláv štátov je obvyklé, že partnerom a hlavným hostiteľom je prezident. Premiér sa s prezidentmi iných krajín síce tiež stretáva, ale v iný čas a v niektorej z vládnych budov. Na ospravedlnenie televíznych staníc môže slúžiť ešte niekoľko poľahčujúcich okolností. Klaus je bývalý premiér a predseda ODS, Topolánek súčasný. V Spojených štátoch je čistý prezidentský systém, takže funkcie prezidenta a šéfa vlády tam splývajú. Funkcia predsedu vlády v Spojených štátoch neexistuje. Klaus navyše môže byť aj krstné meno. Jeho nositeľom je napríklad bývalý nemecký minister zahraničných vecí Klaus Kinkel.

Bývalý frontman britskej skupiny Pulp Jarvis Cocker skritizoval televízne súťaže pre nádejné spevácke talenty, ktoré podľa jeho slov produkujú umelé zástupy hviezd bez štipky talentu. Ako spevák vyhlásil, súťaže ako SuperStar či X Factor vyhrali ľudia, ktorí nikdy nemali dobrý hlas. Vyhrať takéto súťaže podľa Cockera môžu iba ľudia, ktorých hlas nemá osobnosť. Ako vyhlásil v rozhovore pre Radio Times, nepáči sa mu nový trend kladenia dôrazu na každú notu, keďže to potom vyzerá, akoby porotcovia vyberali víťaza podľa toho, koľko osobitných nôt stihne napchať do desiatich sekúnd. "Veľký hlas niečo vyjadruje a dáva vám pocit, že je za ním aj skutočná osobnosť. V súťažiacich v televíznych súťažiach nie je ani štipka osobnosti," povedal. Jarvis, ktorý bol s kapelou Pulp jednou z hlavných hviezd britpopovej revolúcie v 90. rokoch, uviedol, že by ho z podobnej súťaže okamžite vyhodili. Ako dodal, celá myšlienka populárnej hudby sa mení. "Popové hitparády boli miesto, kde sa všetko dialo. Dnes sa najzaujímavejšie veci dejú vo vodách nezávislej a alternatívnej hudby," uzavrel Cocker.