21. 6. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Únoscovia reportéra brtiskej BBC Alana Johnstona hrozia naďalej jeho popravou, aj napriek tomu, že palestínske militantné hnutie Hamás sľubuje jeho prepustenie. "Ak Británia nevyhovie našim požiadavkám, rukojemník neunikne. Ak sa situácia zhorší, obrátime sa na Alaha s otázkou, čo s týmto reportérom urobiť. Dokonca aj keby sme ho mali zabiť," uvádza sa v stanovisku Armády islamu, organizácie, ktorá Johnstona podľa všetkého uniesla a zadržiava. Informovala o tom agentúra SITE, ktorá sa zaoberá monitoringom internetových stránok islamských militantných organizácií.
Polícia dnes chytila dvoch vysokoškolákov v Malajzii, ktorí ukradli z kina figurínu Homera Simpsona v životnej veľkosti. Študenti figurínu známej postavičky z televízneho seriálu Simpsonovci vrátili. "Prípad je vyriešený," povedal policajný šéf štvrte Petaling Jaya Mazlan Mansor. Replika Homera, držiaceho diaľkový ovládač od televízie, bola súčasťou promo kampane celovečerného filmu Simpsonovci vo filme (2007). Súčasťou projektu bol aj zvyšok rodiny Simpsonovcov - figuríny Marge, Barta, Lisy a Maggie - sediacich na gauči v hale nákupného centra neďaleko Kuala Lumpur. "Homer sa čoskoro stretne opäť so svojou rodinou," povedala Moo Hon Mei, marketingová riaditeľka spoločnosti 20th Century Fox pre Malajziu. Podľa jej slov spoločnosť predpokladala, že za krádežou stoja "vášniví fanúšikovia, ktorí chceli vlastniť kúsok Simpsonovcov ešte predtým, než príde do kín film". Zamestnanci kina zistili, že 1,2 metrová figurína zmizla v pondelok ráno. Bezpečnostné kamery zachytili dvoch mužov, ktorí si figurínu Homera odniesli okolo tretej hodiny ráno miestneho času. Homera vyniesli pred nákupné centrum, kde ho na parkovisku naložili do auta a zmizli. Polícia študentov vystopovala podľa evidenčného čísla ich auta. Študenti figurínu vrátili polícii nepoškodenú. "Šlo o 21 a 22-ročných vysokoškolákov. Zatiaľ sme ich prepustili a neskôr sa rozhodneme, či ich obviníme z krádeže," uviedol Mazlan. Titul Simpsonovci vo filme príde do kín v Malajzii 26. júla.
Vedenie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sa dohodlo s spoločnosťou MasterCard na mimosúdnom vyrovnaní v hodnote 90 miliónov dolárov v kauze exkluzivity sponzorstva na MS v rokoch 2010 a 2014. FIFA totiž na tieto MS podpísala sponzorskú zmluvu s konkurenčnou spoločnosťou Visa. Po viac ako roku sa tým ukončili poťahovačky na amerických a švajčiarsky súdoch. MasterCard je tak definitívne z hry o sponzoring na svetových futbalových šampionátoch v rokoch 2010 a 2014. FIFA tým, že uzavrela zmluvu s Visou o sponzorovaní svetových šampionátov v rokoch 2010 a 2014, podľa Mastercardu porušila ich exkluzívne práva byť jediným reklamným partnerom na poli kreditných kariet. "Konanie FIFA je bezohľadným porušením nášho predkupného práva. Keď sme uzatvárali dohodu s FIFA, medzi naše jasné podmienky patrila dlhodobá spolupráca a sponzorovanie majstrovstiev sveta nielen v rokoch 2002 a 2006, ale aj ďalej," uviedol právnik Mastercardu Noah Hanft na začiatku dlhotrvajúceho procesu a rovnaké stanovisko si udržal počas celého obdobia sporu.