18. 12. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Stále viac Američanov vyhľadáva informácie o sebe pomocou internetových vyhľadávačov, mnohí kontrolujú svojich priateľov, spolupracovníkov a objekty svojej lásky. Zo správy, ktorú v nedeľu zverejnil Pew Internet and American Life Project vyplynulo, že 47 percent dospelých amerických užívateľov internetu zadáva svoje meno do vyhľadávačov a kontroluje informácie o sebe. V roku 2002 bolo množstvo na seba zvedavých Američanov o polovicu nižšie ako minulý rok, ale špecialistka výskumu Mary Madden čakala vyššie číslo. "Áno, zdvojnásobilo sa, ale stále je veľa užívateľov internetu, ktorí nikdy neskúsili takú jednoduchú úlohu - skontrolovať svoje meno vo vyhľadávači," uviedla Madden.Približne 60 percent užívateľov internetu uviedlo, že sa neobáva úniku ich súkromných informácií v rámci internetovej siete, napriek rastúcim obavám z využitia osobných údajov. Američania do veku 50 rokov, ako aj obyvatelia s vyšším vzdelaním a vyšším príjmom, zvyknú vyhľadávať svoje mená v určitých prípadoch, napríklad keď si ich zamestnanie vyžaduje spoľahlivú osobu.Podľa štúdie 53 percent dospelých užívateľov internetu vyhľadáva informácie o iných osobách, pričom výskumníci vylúčili celebrity. Často ide o ľudí, s ktorými stratili kontakt. Ale kontrolujú aj svojich priateľov, príbuzných, kolegov a susedov. Hoci ženy aj muži rovnako radi vyhľadávajú informácie o sebe, ženy o niečo častejšie skúmajú vo vyhľadávačoch osoby, s ktorými sa intímne stretávajú. V mnohých prípadoch vyhľadávania išlo o zistenie kontaktných údajov na rôzne osoby, prípadne fotografie.V telefonickom prieskume odpovedalo 1623 užívateľov internetu v období medzi 30. novembrom a 30. decembrom 2006.
BBC Worldwide, komerčná spoločnosť verejnoprávnej anglickej televízie BBC, zvyšuje mieru svojej participácie na videoportáli YouTube. Televízia sa v týchto dňoch rozhodla na populárnu stránku pridať on-line rozhovory s osobnosťami ako Ewan McGregor, Dame Judi Dench, Kevin Spacey, Gillian Anderson alebo Elton John. BBC. Internetový kanál BBC Worldwide na YouTube bol vytvorený v marci tohto roku.
Odbory, ktoré reprezentujú štrajkujúcich hollywoodskych scenáristov odmietli v pondelok požiadavku, aby dovolili svojim členom písať pre slávnostný ceremoniál udeľovania Zlatých Glóbusov. Writers Guild of America (WGA) takisto nesúhlasili s použitím starých filmových ukážok pri odovzdávaní Oscarov. Producenti požiadali WGA, aby dovolili scenáristom pracovať pre nich. Tí to však v listoch Akadémii filmových umení a vied a Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA), ktorá udeľuje Zlaté Glóby, odmietli. Scenáristi v pondelok začali siedmy týždeň štrajku.