29. 12. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Jedným z prejavov podpory štrajkujúcim scenáristom v Hollywoode je zaslanie balíčka ceruziek šéfom najväčších štúdií. Počas kampane Ceruzky pre mediálnych magnátov poslali fanúšikovia viac než 600.000 balíčkov s ceruzkami. Tie mali skončiť na sekretariátoch šéfov CBS, NBC, New Corporation, Time Warner, Walt Disney a Viacom. Organizátori kampane sa usilovali producentom doručiť prvých 500.000 balíčkov ešte v polovici decembra, ani jedno zo štúdií však túto zásielku nechcelo prijať. Škatule ceruziek symbolizovali výzvu, aby sa producenti vrátili za rokovací stôl. Príjmy z predaja ceruziek putujú do fondu solidarity, prostredníctvom ktorého Americký cech scenáristov (WGA) podporuje všetkých nečlenov, postihnutých pokračujúcim štrajkom. Kampaň má okrem samotnej podpory scenáristov aj ďalšie ciele. Zasielané ceruzky objednávajú organizátori kampane od výrobcu, ktorý využíva iba drevo stromov pestovaných na farmách výlučne za účelom spotreby. Producenti s každým balíčkom dostanú aj informáciu, ktorým mimovládnym organizáciám môžu ceruzky darovať. "Napokon, riaditelia nie sú scenáristi. Nie je pravdepodobné, že ceruzky využijú," píše sa na internetovej stránke kampane. Podporovatelia kampane nemusia zasielať ceruzky iba prostredníctvom stránky kampane. Môžu tak spraviť aj individuálne. Pokiaľ sa však do kampane zapoja oficiálne, balíček 12 ceruziek ich stojí iba jeden dolár vrátane poštových poplatkov. Zároveň si každý záujemca vyberá svoj obľúbený televízny seriál alebo scenáristu. Najviac podporovateľov má zatiaľ seriál Smallville. Štrajk scenáristov začal 5. novembra, keď sa WGA a Aliancii filmových a televíznych producentov nepodarilo dohodnúť na podmienkach kolektívnej zmluvy. Rokovania boli 27. novembra obnovené, ale po dvoch týždňoch opäť stroskotali. Jadrom sporu sú honoráre za vysielanie cez nové digitálne médiá a internet, ako aj nízke podiely za šírenie tvorby prostredníctvom DVD.

Americký cech scenáristov (WGA) podpísal dočasnú dohodu s producentskou spoločnosťou Worldwide Pants, ktorá stojí za vysielaním populárnych večerných zábavných relácií Late Show s Davidom Lettermanom a The Late Late Show s Craigom Fergusonom. Programy sa vrátia na televízne obrazovky už od 2. januára 2008, a to s kompletným tímom scenáristov. "Toto je komplexná dohoda, ktorá zahŕňa aj dôležité záležitosti scenáristov v oblasti nových médií," uvádza sa vo vyhlásení WGA. Worldwide Pants podľa scenáristov akceptovala všetky podmienky, ktoré mali scenáristi pripravené pre producentov. Tí 7. decembra náhle ukončili rokovania. Scenáristi vyjadrili uznanie spoločnosti Worldwide Pants, ktorá "si sadla za rokovací stôl, pripravená vyjednávať seriózne a spravodlivo". Scenáristi v piatok zároveň zverejnili tlačové vyhlásenie, v ktorom vyzývajú Alianciu filmových a televíznych producentov (AMPTP) na spravodlivé vyjednávania a zodpovedný prístup k požiadavkám členov WGA. Opäť zdôraznili, že sa usilujú dosiahnuť pokrok v otázke príjmov z nových médií, a nie iných tém, ako o tom informuje AMPTP. Štrajk scenáristov sa začal 5. novembra, keď sa WGA a AMPTP nepodarilo dohodnúť podmienky kolektívnej zmluvy. Rokovania boli 27. novembra obnovené, ale po dvoch týždňoch opäť stroskotali. Jadrom sporu sú honoráre za vysielanie cez nové digitálne médiá a internet, ako aj nízke podiely z príjmov za šírenie tvorby prostredníctvom DVD.

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev podpísal výnos na omilostenie šiestich žurnalistov, ktorých uväznenie vyvolalo kritiku západných diplomatov a organizácií za ľudské práva. Novinári patria k 119 odsúdeným, ktorých Alijev omilostil na "základe princípu ľudského štátu a pokračujúcej politiky spravodlivosti a výziev... od organizácií za ľudské práva," píše sa vo výnose zverejnenom v sobotu. Postsovietsky Azerbajdžan sa rýchlo stáva dôležitou cestou pre dodávky ropy na Západ a zahraniční ropní baróni do krajiny investovali miliardy dolárov, aby zaistili produkciu tejto suroviny v kaspickom štáte. Tvrdé zaobchádzanie s novinármi a médiami kritizovali západné ambasády a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Medzi novinármi, ktorí majú byť prepustení, je aj šéfredaktor uväznený na sedem rokov za podnecovanie nenávisti. Toho sa mal dopustiť tým, že sa v jeho novinách objavili dánske karikatúry zosmiešňujúce proroka Mohameda, ktoré sú podľa niektorých moslimov rúhačské. Ďalším omilosteným je reportér Faramaz Allahverdijev z nezávislých novín Nota Bene, ktorého v januári odsúdili na dva roky za urážku ministra vnútra. Amnestia sa však nevzťahuje na Einulla Fatullajeva, kritika vlády, ktorému pôvodnú dĺžku trestu za terorizmus a rozdúchavanie nenávisti v októbri štvornásobne zvýšili na osem a pol roka. Dvaja ďalší novinári sú vo väzbe a čakajú na súd. Alijev, ktorý moc prebral z rúk svojho otca, na kritiku reaguje tým, že jeho krajina zachováva medzinárodné záväzky v súvislosti so slobodou tlače.

Copyright © TASR 2007