7. 11. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
V nedeľu 11. januára 2009 uvedie televízna spoločnosť Fox v premiére prvú epizódu siedmej sezóny seriálu 24 (2001). Ako v pondelok informovali zástupcovia Foxu, odštartuje dvojhodinovou epizódou, po ktorej v nasledujúcu noc uvedú ďalšiu dvojhodinovú časť. Rovnako začal Fox vysielať aj šiestu sériu v januári 2007. Čakanie na nové epizódy však divákom skráti dvojhodinový pilotný film 24: Redemption, v ktorom sa v prvej seriálovej úlohe po 40 rokoch objaví Jon Voight. Šesťdesiatdeväťročný Voight by si mal zahrať aj v nasledujúcich epizódach novej sezóny. Film, ktorý odvysielajú už v nedeľu 23. novembra, má preklenúť dlhú prestávku vo vysielaní spôsobenú štrajkom scenáristov. "Siedmy deň" federálneho agenta Jacka Bauera (Kiefer Sutherland) sa nečakane zvrtne po tom, ako sa objaví jeho bývalý kolega Tony Almeida (Carlos Bernard), ktorého považovali za mŕtveho. Dej sa začne i skončí o 7:00. Seriál mal problémy od konca šiestej sezóny v máji 2007. Producenti chceli, aby sa siedma séria odohrávala v Afrike, no napokon museli od tohto nápadu upustiť. V lete výrobu niekoľkokrát zastavili, aby bol čas na prepracovanie scenárov a začiatkom decembra produkciu zastavili úplne na takmer päť mesiacov. Dôvodom bol štrajk scenáristov, ktorý napokon Fox priviedol k rozhodnutiu odložiť vysielanie nových častí až na rok 2009. Africký kontinent sa napokon dostal do filmu 24: Redemption.
Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila ratingový výhľad českej mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises (CME) zo stabilného na negatívny. Ratingová agentúra zároveň potvrdila hodnotenie dlhodobých záväzkov v zahraničnej a domácej mene na úrovni "BB". "Prehodnotenie výhľadu mediálnej spoločnosti odzrkadľuje naše obavy, že kroky CME v úverovej oblasti nemusia v najbližších kvartáloch zodpovedať ratingu BB," uviedla analytička S&P Manuela Gabetta. Finančná politika CME podľa agentúry vzbudzuje obavy vzhľadom na narastajúcu makroekonomickú neistotu a možné nižšie výnosy v krajinách východnej Európy, kde spoločnosť v prevažnej miere pôsobí. Dlh mediálnej skupiny sa v priebehu tohto roka zvýšil v dôsledku agresívnej akvizičnej politikyCME prevádzkuje televízne stanice v siedmich krajinách strednej a východnej Európy s celkovým dosahom zhruba 97 mil. divákov. Spoločnosť prevádzkuje v Chorvátsku Nova TV, v ČR TV Nova, Nova Cinema a Galaxie Sport, v Rumunsku PRO TV, Acasa, PRO Cinema, Sport.ro, MTV Romania a PRO TV International. Na Slovensku prevádzkuje televízne vysielanie TV Markíza a Nova Sport, v Slovinsku POP TV a Kanal A a na Ukrajine je to Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino a City. V Bulharsku prevádzkuje spoločnosť TV2 a Ring TV. Akcie spoločnosti CME sú obchodované na burze v New Yorku (NASDAQ) a na pražskej Burze cenných papierov pod burzovým symbolom CETV.Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli minulého roka odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r.o. Podľa zverejnených informácií CME, celková kúpna cena podielu bola 1,9 mld. Sk. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r.o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.
V Konžskej demokratickej republike uniesli belgického reportéra, informovalo vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí z Bruselu. Dlhoročného afrického reportéra Thomasa Scheena, ktorý pracuje pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, zadržali provládne milície Mai-Mai neďaleko Rutšuru, asi 80 kilometrov severne od Gomy, hlavného mesta nepokojného regiónu Severné Kivu, uviedol hovorca ministerstva Francois Delhayen. K únosu došlo na východe krajiny, kde v súčasnosti prebiehajú boje medzi stúpencami povstaleckého generála Laurenta Nkundu a provládnymi milíciami.
Iránsky tlačový orgán zakázal populárny týždenník Šahrvand Amrúz kritizujúci prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, povedal pre agentúru AFP právnik týždenníka vo štvrtok. "Šahrvand Amrúz zrušili, hoci nás oficiálne nik neinformoval," povedal Mahmúd Alizádí Tabatabaj a dodal, že zatvorenie denníka nariadili pod zámienkou, že "má licenciu len na kultúrne a sociálne informácie, a preto nesmie publikovať politické materiály". Od začiatku vydávania v marci 2007 týždenník informoval o vnútornej aj zahraničnej politike a priniesol aj materiály kritické voči politike prezidenta Ahmadínedžáda, rozhovory s veteránmi revolúcie a duchovnými ako aj memoáre bývalého prezidenta Akbara Hášimího Rafsandžáního. Tlačová agentúra blízka konzervatívcom uviedla ako dôvod zákazu vydávania týždenníka "nepravdivé informovanie o vládnych nariadeniach." Vrchný iránsky duchovný ajatolláh Chameneí v stredu kritizoval iránske médiá, že "toto ľahostajné informovanie o vláde tak ľahko Boh neodpustí". Chameneí to povedal deň po tom, ako parlament odvolal ministra vnútra Alího Kordana za predloženie falošného diplomu z univerzity v Oxforde. Vo svojom poslednom čísle Šahrvand Amrúz kritizoval Ahmadínedžáda, že napriek podvodu chcel ponechať Kordana na ministerskom poste.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.