19. 12. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Kanadská obdoba speváckej súťaže American Idol či Slovensko hľadá SuperStar sa v roku 2009 nebude vyrábať pre spomaľujúcu ekonomiku. "Súťaž Canadian Idol sme odložili do zásuvky," uviedla v stredu vo vyhlásení televízia CTV, ktorá je v Kanade najväčšou súkromnou televíznou stanicou vysielajúcou v angličtine. Šiesta sezóna obľúbeného programu sa v Kanade skončila na jeseň a súťaž naďalej zostáva úspešným tromfom stanice CTV, pretože si udržiava vysoké ratingy. V septembri ju sledovalo priemerne 1,47 milióna kanadských divákov. CTV sa však rozhodla nevyrábať na budúci rok túto nákladnú reality šou, pretože príjmy z reklám podľa očakávania prudko klesnú. Programová riaditeľka CTV Susanne Boyceová v stredu uviedla, že rýchlosť ekonomického poklesu je "šokujúca". "Zisky z reklamy už výrazne klesajú," dodala Boyceová. Programová riaditeľka vyjadrila nádej, že program Canadian Idol sa na obrazovky vráti. Poznamenala, že zahraničné verzie súťaže mali už tiež "odpočinok" a potom sa nasledujúcu sezónu vrátili.

Stovky demonštrantov protestovali v Rige proti avizovanému zvýšeniu DPH z printových médií pálením kníh pred lotyšským parlamentom. Transparenty v dave vyzývali vládnych činiteľov, aby viac čítali namiesto likvidácie vydavateľského priemyslu zvýšením daňových sadzieb a ohrozovania existencie lotyšského jazyka. Paralelne s touto akciou sa pred sídlom lotyšského zákonodarného zboru uskutočnili dva menšie mítingy, ktorých účastníci sa venovali plánovanej reforme verejnej správy v pobaltskej republike na regionálnej úrovni. Lotyšská vláda schválila v uplynulom týždni v súvislosti s rozsiahlym balíkom opatrení na stabilizáciu finančnej situácie a ekonomiky krajiny drastické zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Predstavitelia mediálnej sféry vzniesli vážne výhrady proti zvýšeniu redukovaných daňových sadzieb z printových médií z doterajších piatich na desať percent. Zdroj: APA

Francúzsky parlament schválil plánovanú reformu verejnoprávneho vysielania. V štátnej televízii nebude od 5. januára žiadna reklama po 20.00 h. Výpadok príjmov z reklamy majú vyrovnať nové dane pre súkromné televízie a poskytovateľov internetu. Zároveň má byť šéf verejnoprávneho vysielania volený prezidentom. Opozícia kritizovala návrh ako návrat do čias, v ktorých obsah vysielania schvaľovala vláda. Plánované odstránenie televíznej reklamy vyvolalo ostré protesty. Vláda tým plánuje zvýšiť úroveň vysielania. Kritici naopak poukazujú na to, že víťazmi reformy sú súkromní vysielatelia, pretože môžu počítať s výrazne vyššími ziskami z reklamy. Prezident Nicolas Sarkozy je blízky priateľ šéfa najväčšej súkromnej televízie TF1 Martina Bouyguesa. Vláda tlačila na šéfa štátnej televízie France Télévisions Patricka de Carolisa, aby zrušenie reklamy ohlásil on sám. Z toho dôvodu sa považuje diskusia o návrhu zákona v Senáte len za formálnu záležitosť. Od konca roka 2011 sa má reklama odstrániť úplne. Zdroj: DPA

Vo veku 95 rokov zomrel v Kalifornii bývalý špičkový pracovník Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) W. Mark Felt, ktorý prispel k pádu prezidenta Richarda Nixona v roku 1974. O štvrtkovej smrti anonymného zdroja tajných informácií z aféry Watergate, prezývaného Deep Throat, informovali dnes americké denníky New York Times and Washington Post. Felt bol v FBI mužom číslo dva, ktorý potvrdil informácie reportérov Boba Woodwarda a Carla Bernsteina z denníka Washington Post, pripomína agentúra DPA. Škandál Watergate odhalil špinavé politické praktiky voči Nixonovým politickým odporcom. Aféra nakoniec vyústila do prezidentovej rezignácie. Woodward odtajnil Feltovu identitu v roku 2005, čím skoncoval s jedným z najväčších a najlepšie chránených tajomstiev americkej politiky. Historici a politici sa ním zaoberali tri desaťročia. Škandál Watergate prepukol, keď sa mladí reportéri Woodward a Bernstein zaoberali bežným policajným prípadom vlámania do sídla Demokratickej strany vo Washingtone (budova Watergate) v júni 1972. Po opätovnom zvolení Nixona do funkcie v novembri v 1972 pribudli poznatky o stopách vedúcich do republikánskeho Bieleho domu. V Kongrese sa zvyšoval tlak na impeachment prezidenta, v dôsledku čoho Nixon v auguste 1974 zatiaľ ako jediný prezident v histórii USA rezignoval. Písanie o škandále vynieslo denník Washington Post na "mediálnu mapu" sveta a vtiahlo do profesie novú generáciu mladých novinárov. Odhalenia o klamstvách Nixonovej administratívy a "špinavých trikoch" voči politickým nepriateľom Američanov hlboko šokovali. Reportéri Woodward a Bernstein v diskusiách v redakcii nazývali Felta krycím menom Deep Throat, čo bolo meno zo softporna, ktoré sa premietalo v tom čase. Veľké americké denníky, ako bol New York Times, zo začiatku články Washington Postu spochybňovali. Považovali ich za príliš chvastúnsku prácu dvoch reportérov, píšucich o policajných prípadoch. Keď však Kongres otvoril vyšetrovanie, každý im venoval pozornosť.

Copyright © TASR 2008 Hovorca irackého premiéra uviedol vo štvrtok, že novinár, ktorý hodil topánky do amerického prezidenta Georgea Busha počas tlačovej konferencie s premiérom Núrím al-Málikím, požiadal o prepáčenie. Hovorca Jásin Madžíd uviedol v liste zaslanom vo štvrtok premiérovi, že novinár označil svoje správanie za "ohavný čin" a požiadal o prepáčenie. Madžíd povedal, že novinár Muntadar az-Zajdí spomenul v liste láskavosť, ktorú mu preukázal premiér počas interview v roku 2005 a požiadal al-Málikího, aby tak urobil ešte raz. Az-Zajdí, korešpondent súkromnej irackej televíznej spoločnosti al-Baghdádíja so sídlom v Káhire, by mohol čeliť niekoľkým rokom väzenia za urážku zahraničného lídra. Novinár sa stal hviezdou arabského sveta po tom, ako v nedeľu hodil svoje topánky po Bushovi počas jeho rozlúčkovej návštevy krajiny. Bush sa pred letiacimi topánkami uhol. Az-Zajdího následne premohli členovia irackej bezpečnostnej služby. Biely dom v utorok vyhlásil, že potrestanie novinára je v rukách irackých úradov. "Prezidenta (Busha) incident nenahneval. Verí, že Irak je suverénna a demokratická krajina a že podľa toho sa aj proces uskutoční," povedala hovorkyňa Dana Perinová.
Spevák americkej alternatívno-rockovej skupiny The White Stripes Jack White si vyskúšal povolanie žurnalistu, keď pre magazín Interview vyspovedal austrálsku oscarovú herečku Cate Blanchett. Tridsaťtriročný hudobník sa o šesť rokov staršej herečky pýtal na filmovú kariéru, vzťah k hudbe, no nevyhol sa ani témam ako Shakespeare, náboženstvo a rodičovstvo. White sa pri rozhovore rozplýval nad svojimi dvoma deťmi - 2,5-ročnou dcérou Scarlett White a 1,5-ročným synom Henrym Lee Whiteom. Blanchett, ktorá vychováva tri deti, s ním nadšene súhlasila. Okrem toho tiež prezradil, že živé vystúpenie mu pripomínajú omše v kostoloch. "Dvere sa zatvoria, svetlá sa stlmia a obecenstvo čaká, čo sa udeje na javisku," povedal muzikant, ktorý spoločne s Aliciou Keys nahral titulnú pieseň k ostatnej "bondovke" Quantum of Solace (2008). Rozhovor s Blanchett teda nebol jednostranný, ale vedený ako dialóg medzi dvoma ľuďmi, ktorí toho v živote už čosi zažili.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.