26. 8. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Slovinský denník Dnevnik čelí vysokej finančnej pokute, ak bude pokračovať vo zverejňovaní informácií o korupčnej kauze, do ktorej je zapletená bývalá slovinská vláda vrátane jej predsedu Janeza Janšu. Vyplýva to z predbežného rozhodnutia súdu platného od 6. augusta, o ktorom Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) vo štvrtok informoval šéfredaktor denníka Ali Zerdin. Dnevniku v prípade porušenie nariadenia hrozí pokuta až do výšky 500.000 EUR. Noviny 29. júla na svojich stránkach citovali taliansky zdroj, podľa ktorého je do kauzy zapletený aj nemenovaný podnikateľ z Apeninského polostrova. O sedem dní neskôr denník dostal rozhodnutie okresného súdu v Ľubľane, ktorý zakazuje novinám prinášať "ďalšie náznaky, obvinenia, narážky" a iné podobné materiály. Ako poznamenal Zerdin, nariadenie musia rešpektovať aj napriek tomu, že disponujú závažnými informáciami, o ktorých má podľa neho slovinská verejnosť právo vedieť. Slovinsko koncom júla oficiálne vznieslo obvinenia voči novinárovi verejnoprávnej fínskej vysielacej spoločnosti (YLE) Magnusovi Berglundovi, ktorý sa mal dopustiť ohovárania a urážky na cti niektorých členov bývalej slovinskej vlády vrátane jej predsedu Janeza Janšu. Ľubľana tak vyhovela minuloročnej výzve práve zo strany bývalého premiéra na začatie konania voči Berglundovi. Dôvodom je jeho kontroverzná reportáž o prijatí úplatkov slovinskou vládou výmenou za udelenie zákazky fínskej firme, od ktorej Ľubľana následne kúpila obrnené vozidla v hodnote takmer 280 miliónov eur. Ak by Berglunda uznali vinným, hrozí mu šesť mesiacov za mrežami, Helsinki novinára však odmietajú vydať.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Poľská verejnoprávna televízia Polsat uvedie nové tematické programy. Jeden z nich, ktorý bude vysielať v HD rozlíšení, štartuje už v septembri 2009. Polsat Futbol bude 12 až 14 hodín denne ponúkať divákom prenosy z Európskej futbalovej ligy i individuálne zápasy európskych futbalových klubov ako Chelsea, Barcelona, Inter a Juventus. Polsat HD bude prinášať výber z programu Polsatu v HD kvalite. Obidve stanice budú šírené prostredníctvom DTH platformy Cyfrowy Polsat. Predstavitelia televízie ešte rokujú s káblovými operátormi.

Zdroj: broadbandtvnews.com