6. 1. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Nelegálne najsťahovanejším televíznym seriálom minulého roka sú Hrdinovia (2006). Dramatický sci-fi seriál, ktorému pre klesajúcu sledovanosť hrozilo zrušenie, podľa portálu TorrentFreak.com ďalej vládne internetovému pirátstvu. V roku 2006, keď sa Hrdinovia dostali na televízne obrazovky, ich sledovalo v USA takmer 14 miliónov divákov, no jeho aktuálny týždenný priemer je šesť miliónov. So 6,58 milióna stiahnutiami však vládnu zoznamu najsťahovanejších seriálov roka 2009. V prvej desiatke je pritom ešte jeden seriál, ktorý v americkej televízii sleduje menej ľudí ako je celkový počet jeho nelegálnych stiahnutí pirátmi. Kriminálny seriál Dexter (2006), ktorého sledovanosť dosahuje 2,3 milióna divákov, zaznamenal 2,78 milióna nelegálnych stiahnutí, a skončil tak na štvrtom mieste rebríčka.Desať nelegálne najsťahovanejších seriálov roka 2009: 1. Hrdinovia (2006) 2. Nezvestní (2004) 3. Prison Break: Útek z väzenia (2005) 4. Dexter (2006) 5. Dr. House (2004) 6. 24 (2001) 7. Zúfalé manželky (2004) 8. Terminátor: Príbeh Sarah Connor (2007) 9. Klinika Grace (2005) 10. True Blood: Pravá krv (2008) Informácie zverejnila internetová stránka http://www.thresq.com/.
Americkí televízni diváci by dali podľa prieskumu prednosť účinkovaniu vo westerne s Clintom Eastwoodom pred "spoločnosťou" Georgea Clooneyho v romantickej komédii. Sedemdesiatdeväťročný herec s 20-timi percentami hlasov predbehol všetky herecké celebrity. Po osemnásť percent získali Clooney a tiež herečka Cameron Diaz, za nimi nasledovalo účinkovanie s Willom Smithom v akčnej snímke, komédia s Willom Farrellom a dráma s oscarovou herečkou Meryl Streep. Menej ako 60 percent opýtaných Američanov si myslí, že tento rok schudne, ešte menej ich verí, že prestane fajčiť. Až deväťdesiat percent by chcelo v tomto roku stráviť viac času so svojou rodinou. V dotazníku mali tiež respondenti odpovedať na otázku, akú superschopnosť by si vybrali, ak by ju mohli získať. Zvíťazilo čítanie cudzích myšlienok, ktoré označilo 30 percent, na druhom mieste bolo lietanie s 19-timi percentami, 13 percent získala neviditeľnosť.
Predstavitelia sociálnej siete Facebook zablokovali prístup internetovej stránke s názvom Web 2.0 Suicide Machine. Tá pomáha zaregistrovaným používateľom zlikvidovať ich profily na internete. "Tento systém vám umožňuje zmazať profily odsávajúce vašu energiu, zabiť vašich falošných virtuálnych priateľov a zničiť vaše druhé ja," píše sa na stránke, kde záujemcovi za poskytnutie prihlasovacích údajov zmažú kompletne celý profil na sieťach Facebook, MySpace, Twitter alebo LinkedIn. "Facebook pritom ponúka túto možnosť pre ľudí, ktorí chcú svoje konto deaktivovať alebo ho úplne zmazať tiež," oponujú zástupcovia Facebooku. Podľa nich stránka Web 2.0 Suicide Machine len zhromažďuje prihlasovacie údaje, čo je v rozpore s ich vnútorným poriadkom. Predstavitelia Facebooku zvažujú ďalšie kroky a opatrenia na riešenie situácie.Podobne sa zástupcovia komunikačného fenoménu zachovali aj k internetovému portálu Seppukoo.com, ktorý funguje na podobnom princípe "zabíjania identity". Webová stránka nalieha na užívateľov, aby "zapôsobili na svojich kamarátov" a spáchali online samovraždu v štýle japonského samuraja, ktorá sa označuje ako 'seppuku': "Tak ako samuraj kriesi samovraždou svoju česť bojovníka, tak Seppukoo.com oslobodzuje digitálne telo".
Irán zakázal svojim občanom kontakt so 60 organizáciami vrátane BBC, Human Rights Watch, opozičnej webovej stránky Ráhesabz ako aj s vysielacími stanicami sponzorovanými USA, informovali štátne médiá. Námestník ministra tajných služieb uviedol, že skupiny sú podozrivé zo zapojenia sa do úsilia západných vlád o zvrhnutie islamského režimu a komunikácia s nimi je preto trestným činom. Nemenovaný námestník rovnako vyzval verejnosť, aby sa vyhýbala kontaktom s veľvyslanectvami, cudzincami alebo centrami, ktoré s nimi súvisia. "Občania by si mali dávať pozor na pasce nepriateľov a spolupracovať s ministerstvom tajných služieb pri ochrane štátu a odhaľovaní sprisahaní cudzincov a konšpirátorov," vyhlásil. Zoznam organizácií zahŕňa aj Spojenými štátmi podporovanú rozhlasovú stanicu Hlas Ameriky, Rádio Farda, promonarchistické satelitné kanály so sídlom v USA či izraelské štátne rádio. V pondelok minister tajných služieb Hejdár Moslehí oznámil, že Irán v rámci protivládnych protestov v decembri zatkol aj niekoľkých cudzincov, detaily však neposkytol. Demonštrácie proti radikálnemu režimu si v islamskej republike vtedy vyžiadali najmenej osem obetí.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Vyše 130 novinárov a technických pracovníkov prišlo o život pri výkone povolania v roku 2009. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú v utorok zverejnil Medzinárodný inštitút pre bezpečnosť médií (INSI). Dovedna bolo zaznamenaných 132 obetí v 35 krajinách, čo je jedna z najhorších bilancií. Väčšina žurnalistov - 98 - pritom zahynula zjavne kvôli svojej práci. Rovnako ako po iné roky aj tentoraz nešlo vo väčšine prípadov o zahraničných vojnových spravodajcov, ale o miestnych novinárov pracujúcich - prevažne v čase mieru - vo svojej krajine a zaoberajúcich sa nebezpečnými kauzami zločinu a korupcie na vysokej úrovni. Najviac zástupcov médií prišlo o život na Filipínach, kde zomrelo 37 novinárov, z čoho 31 počas novembrového politicky motivovaného masakru. Po Filipínach boli najnebezpečnejšími krajinami Mexiko (11 obetí), Somálsko a Rusko (deväť v každej krajine), Pakistan (osem) a Irak (päť). Po vraždách boli druhou najčastejšou príčinou úmrtí novinárov nehody, ktoré si vyžiadali životy 23 osôb. Jedenásť z nich zahynulo pri prestrelkách, bombardovaní, či iných útokoch, ktoré neboli namierené priamo voči nim. Za pozitívum v štatistikách za uplynulé roky považuje šéf INSI Rodney Pinder skutočnosť, že došlo k rapídnemu poklesu úmrtí novinárov v Iraku, ktorý bol počas piatich rokov od Američanmi vedenej invázie v roku 2003 najnebezpečnejšou krajinou pre zástupcov médií.

Známeho bulharského rozhlasového a televízneho redaktora Bobiho Cankova, ktorý písal o novej mafii v krajine, zastrelili dnes v centre Sofie za bieleho dňa krátko po poludní dvaja muži. O vražde informoval minister vnútra Cvetan Cvetanov. Podľa vyjadrenia polície ho demonštratívne popravili v okamihu, keď v sprievode dvoch ďalších mužov vstupoval do obytného bloku. Páchatelia po čine utiekli peši. Cankov zomrel na mieste činu. Jeho sprievodcov previezli do nemocnice v kritickom stave. Cankov nedávno vydal knihu o bulharskom podsvetí, s ktorým mal údajne blízke vzťahy. Jeho ďalšia kniha o bulharských trasách obchodníkov s drogami by mala prísť na trh čoskoro. Nedávno sa začal pohybovať na verejnosti v sprievode osobnej ochranky a údajne si chcel prenajať obrnené vozidlo, keďže sa mu niekto vyhrážal smrťou. Pri podobnom útoku v Sofii pred dvoma rokmi zastrelili spisovateľa Georgiho Stojeva, autora niekoľkých kníh o bossoch mafie a organizovanom zločine v Bulharsku. Zdroj: Associated Press, BTA

Copyright © TASR 2010