13. 4. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Španielsky súd včera oslobodil piatich bývalých riadiacich pracovníkov zaniknutých baskických novín, obžalovaných z väzieb na separatistickú skupinu Baskicko a jeho sloboda (ETA). Podľa súdu dôkazy neboli postačujúce. Denník Egunkaria zrušili v roku 2003 na príkaz súdu s odôvodnením, že pomáha ETA. Noviny vznikli v roku 1990 a mali náklad asi 15.000 kusov. V nepokojnom regióne išlo o jediné noviny, vydávané výlučne v baskickom jazyku. K obžalovaným patril aj šéfredaktor Martxelo Otamendi. Medzi dôkazmi boli tiež dokumenty, ktoré mali ukázať finančné väzby medzi denníkom a ETA. Národný súd však rozhodol, že neexistuje dôkaz o finančných väzbách, alebo o spojení obžalovaných s ETA. Súd spochybnil i zrušenie novín, uviedla tlačová agentúra AP.

Rozhlasové stanice v Somálsku prestali vysielať hudbu po tom, ako islamskí povstalci vydali nariadenie, podľa ktorého piesne nemožno považovať za súčasť islamskej kultúry. Väčšina obyvateľov Somálska, kde má hudba dlhodobú tradíciu, zareagovala na reštriktívne nariadenie so zdesením. Militantní islamisti predtým v Somálsku zakázali aj premietanie filmov. Prevažná väčšina somálskych rozhlasových staníc je nariadenie islamistov nútená rešpektovať. Reštriktívnemu opatreniu vzdoruje zatiaľ len jedna vládou kontrolovaná stanica. Náboženskí fundamentalisti často usmrcujú osoby, ktoré im vzdorujú, alebo na nich vykonávajú brutálne tresty, stanovené islamským súdom (šaríjou).

Copyright © TASR 2010

Celoplošné televízie v Česku by mali od budúceho roku vysielať aj pre nevidomých. Túto prelomovú novinku požaduje Európska únia, poslanci preto budú tento týždeň hlasovať o návrhu na zmenu vysielacieho zákona. Jeho kritikom ale prekáža, že zákon je príliš prísny a nemali dostatok času na prípravu. Česká televízia by mala od januára 2011 sprístupniť nevidomým aspoň 10 percent programov. Ku komerčným televíziám je pravidlo miernejšie, u nich postačia dve percentá. "Je to komentár, ktorý sprevádza bežný zvuk a popisuje, čo sa práve deje v obraze," vysvetlil fungovanie vysielania pre nevidomých prezident Zjednotenej organizácie nevidomých a slabozrakých Josef Stiborský. "Vítame to. Ja osobne mám niekedy problém, že neviem ako dopadne film. Záverečné scény sa často odohrajú len v obraze," popísal problémy nevidomých Stiborský. Zavedenie novinky zjednodušujú digitálne technológie. Stačí, aby si divák na televízii zapol zvukový kanál, na ktorom je komentár narozprávaný. V praxi však nebude nová povinnosť pre televízie taká jednoduchá. Okrem výdavkov až desiatok miliónov českých korún ročne budú musieť riešiť otázku, ako zháňať komentáre, a ku ktorým programom sú potrebné. "Spôsob narozprávania má svoje štandardy, ktoré sa musia dodržať, aby nebol komentár mätúci alebo aj nepríjemný. To hrozí, keď sa budú televízie snažiť ušetriť," uviedol Michal Kuchař zo združenia Apogeum, ktoré je najväčším producentom komentárov k filmom v Česku. Práve peniaze môžu byť u inak prínosnej novinky problémom. Koľko za ňu plánujú televízie dať, nechcú prezradiť. Ministerstvo kultúry, ktoré zmeny zákona pripravilo, však vyrátalo, že Českú televíziu môžu komentáre vyjsť až na 44 miliónov ročne. Český zákon je pritom k televíziám oveľa prísnejší ako požaduje Európska únia. Tá v smernici z roku 2007 hovorí iba toľko, že štáty majú televízie vyzvať, aby vysielanie postupne sprístupňovali aj nevidomým. Ministerstvo však do zákona stanovilo, u koľkých percent programov majú zvukové komentáre byť. "Je to príliš tvrdé a narýchlo. Nebol čas na diskusiu, ako tú službu napĺňať kvalitne," kritizoval bývalý riaditeľ Českej televízie Ivo Mathé. České ministerstvo kultúry priznáva, že si nerobilo na stanovenie percent žiadnu hlbšiu analýzu. "Nejako sme to odhadli. Percentá tam musia byť, inak to nebude vymáhateľné," povedal Jan Fučík z odboru médií a audiovízie ministerstva. Ako však kontrolovať kvalitu komentárov a to, či sú narozprávané tam, kde to nevidomí potrebujú, ministerstvo povedať nevie.
Zlaté maliny za najhoršie filmové počiny by mali v roku 2011 absolvovať svoj televízny debut. Informovala o tom webová stránka www.razzies.com. Slávnostný ceremoniál 31. ročníka udeľovania malín sa bude tradične konať deň pred udeľovaním Oscarov - 26. februára 2011. Na tom, aby sa maliny dostali do televízie, zakladateľ "anti-Oscarov" John Wilson spolupracuje s obchodnou partnerkou Maureen Murphy a producentom Ericom Ortnerom. "Tento rok, najmä so Sandrou Bullock, som začal premýšľať, že toto je niečo, čo by mal svet vidieť," povedal pre AccessHollywood.com Ortner. Účasť herečky, ktorá na druhý deň získala Oscara, vyvolala obrovský záujem a jej "ďakovnú reč" na YouTube videlo takmer milión záujemcov. Podobne si v roku 2005 pozornosť vyslúžila Halle Berry, keď si prišla prevziať malinu ako Najhoršia herečka za akčné fantasy Catwoman (2004). I keď je ešte len apríl, podľa Wilsona sa už objavujú možní nominovaní v aktuálnom ročníku udeľovania Zlatých malín. Lov na exmanželku, "falošné 3D" Súboj titanov, Posledná pieseň, Repo Men, Tooth Fairy, či Vlkolak, začal menovať v rozhovore pre AccessHollywood.com, no neskôr si spomenul na snímku plnú niekdajších malinových superhviezd. "The Expendables! Keď si prechádzate obsadenie, hovoríte si, ‘On vyhral, on vyhral.’ Je to absolútne malinové obsadenie," povedal o novom akčnom filme Sylvestra Stallonea. Malina, alebo Tinsel Town's tackiest Trophy, je lacná, ručne vyrezávaná malina veľkosti golfovej loptičky nasprejovaná zlatou farbou, ktorá stojí na filmovom kotúči. Jej trhová hodnota je asi 4,79 amerického dolára. Maliny vznikli v roku 1980 a tradične ich odovzdávajú v noci pred Oscarmi. O nomináciách v 30. ročníku rozhodlo 647 členov Golden Raspberry Award Foundation zo 46 štátov USA a ďalších 19 krajín sveta. © 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.