23. 4. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Nárast televíznej sledovanosti play-off zápasov NHL dosiahol úroveň spred lockoutu v sezóne 2004/05. Prvých päť hokejových večerov sledovalo na programoch teleoperátora Versus priemerne 543 000 divákov, čo je nárast o 21% oproti minulému roku a toto číslo zodpovedá sledovanosti úvodu play-off v roku 2002. Tomuto trendu pomáha najmä vyrovnanosť zápasov a sérií. Prvýkrát od zavedenia súčasného hracieho formátu play-off v roku 1987 bol po prvých dvoch stretnutiach vo všetkých ôsmich sériách stav 1:1 na zápasy.

Čisté príjmy americkej internetovej spoločnosti Yahoo Inc za prvý kvartál klesli o 2,6 % na sumu 1,13 mld. USD, pričom analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že budú v sume 1,17 mld. USD. Čistý zisk spoločnosti vzrástol na sumu 312,3 mil. USD čiže 22 centov na akciu zo sumy 118,7 mil. USD čiže 8 centov na akciu v rovnakom štvrťroku minulého roka. Po odrátaní jednorazových položiek bol čistý zisk Yahoo v sume 15 centov na akciu. Analytici odhadovali, že bude v sume 9 centov na akciu. Podiel Yahoo na trhu vyhľadávania na internete sa zmenšil. V marci podľa spoločnosti comScore bol jej podiel na americkom trhu vyhľadávania na internete 16,9 %, pričom v januári bol na úrovni 21 %. Spoločnosť Google z tohto trhu v marci zaberala 65,1 %. Šéfka Yahoo Carol Bartzová však uviedla, že zmenšovanie podielu jej firmy na trhu vyhľadávania už dosiahlo dno a firma smeruje k opätovnému rastu.

Zamestnanci štátnej tlačovej agentúry Efe začali vo štvrtok dvojdňový štrajk, ktorým vyjadrili svoje odmietavé stanovisko k navrhovanému zníženiu platov, podľa zamestnávateľov potrebnému na prekonanie ekonomickej krízy. Viac ako 100 pracovníkov agentúry sa zhromaždilo pred centrálou v Madride s transparentmi kritizujúcimi premiéra Josého Luisa Zapatera, pískalo na píšťalkách a mávalo červeno-bielymi zástavkami odborového zväzu. Efe tvrdí, že príjem od odberateľov aj vládna dotácia sa pre ekonomickú krízu znížili a agentúra potrebuje ušetriť 2,2 milióna eur na tohtoročné výplaty. Agentúra navrhla znížiť platy približne 900 zamestnancom na roky 2010-2012 o 4,5 percenta. Odbory žiadajú, aby spoločnosť "našla iné cesty na ušetrenie peňazí". Riaditeľka komunikačného odboru agentúry Ana Vacová de Osma odmietla odpovedať na otázku, či zamestnanci, ktorí odmietnu zníženie platov, budú prepustení.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané