10. 7. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Finálového duelu sa v dejisku majstrovstiev sveta vo futbale v JAR nedožil jeden z novinárov americkej agentúry AP Bob Millward, ktorý vo štvrtok skolaboval a zomrel vo svojej hotelovej izbe v Johannesburgu. Millward pre AP pracoval viac ako 20 rokov, v Juhoafrickej republike pôsobil ako šéf všetkých korešpondentov tejto agentúry. Okrem futbalu sa MIllward špecializoval aj na ďalšie športy, predovšetkým na kriket, golf, ragby, box a dostihový šport.
Takmer všetky talianske médiá sa v piatok zapojili do štrajku, ktorým protestujú proti vládnemu návrhu zákona obmedzujúceho odpočúvanie a zverejňovanie takto získaných informácií. Tlačový odborový zväz FNSI vyhlásil 9. júl za "deň ticha", čím chce podľa vlastných slov ukázať "ticho", ktoré bude nasledovať po vstupe sporného zákona do platnosti. Tlačové agentúry od siedmej ráno prestali vysielať správy a ich internetové portály nie sú aktualizované. Spravodajské televízne stanice vysielajú iba programy zo záznamu, prisľúbili však, že odvysielajú poludňajšie a večerné správy. Až na niekoľko výnimiek v piatok nevyšli ani denníky, pričom novinári plánujú štrajkovať až do sobotňajšieho rána. Pravicový Il Giornale, ktorého vlastníkom je brat premiéra Silvia Berlusconiho, sa dostal na pulty napriek výhradám redaktorov k novému zákonu. "Nie som spokojný s umlčiavacím zákonom," hovorí vo svojom videoodkaze na internetovej stránke denníka jeho šéfredaktor Vittorio Feltri. Ako však dodáva, považuje za nesprávne, aby novinári "umlčiavali samých seba a oberali sa o jediné prostriedky, ktoré im umožňujú prehovoriť k čitateľom". Sporný návrh z dielne Berlusconiho vlády v júni schválil taliansky Senát. V prípade úspechu v dolnej komore parlamentu zákon predložia na podpis prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi. Nové pravidlá okrem iného stanovujú pokuty do výšky 464 700 eur pre novinárov alebo redaktorov, ktorí zverejnia prepisy odpočúvaných hovorov. Stredopraví politici ich podporujú ako potrebné opatrenia na ochranu súkromia, pričom poukazujú na časté prípady úniku informácií do médií. Aféry spojené s odpočúvaním sa pritom nevyhli ani Berlusconimu. Navrhované opatrenia v júni kritizovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, podľa ktorej môžu tvoriť "vážnu prekážku pre taliansky investigatívny žurnalizmus". Minulý týždeň sa v Ríme uskutočnila demonštrácia proti "umlčiavaciemu zákonu", ktorá prilákala niekoľko tisíc ľudí.
Turkménsky prezident Gurbagulij Berdymuchamedov vyzval na vytvorenie súkromných médií v jeho krajine, v ktorej zatiaľ existujú len štátne médiá. "Nariadim, aby predkladali návrhy na zriadenie súkromných novín a časopisov," povedal podľa denníka Neutrálne Turkménsko. Turkménsko je jedinou postsovietskou krajinou, kde existujú len štátne médiá - päť TV staníc, 25 denníkov, 15 časopisov a jedna tlačová agentúra. Berdymuchamedov zároveň povedal, že jeho vláda podporí tých, ktorí si budú chcieť založiť novú politickú stranu, dodal však, že "so zakladaním nových strán sa netreba ponáhľať". Po smrti bývalého prezidenta Saparmuratova Nijazova, prezývaného tiež Turkmenbaši, ktorý si v krajine vybudoval silný kult osobnosti, sa Berdymuchamedov snaží zmierniť izoláciu Turkménska. Podľa kritikov však ide len o kozmetické zmeny, ktoré nepriniesli väčšie dodržiavanie ľudských práv, slobodu a demokraciu. Podľa medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch je Turkménsko stále "extrémne represívne a autoritárske". Od roku 1991 je v Turkménsku povolená iba jedna politická strana, vládna Demokratická strana, ktorá je bývalou odnožou Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Vedie ju Berdimuhamedov.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.