8. 7. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Organizácia médií juhovýchodnej Európy (SEEMO), ktorá je pridružená organizácia Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI), je znepokojená nedávno prijatým zákonom o elektronickej komunikácii v Srbsku. Podľa informácií SEEMO dňa 29. júna 2010 srbský parlament prijal nový zákon o elektronickej komunikácii, ktorý právne umožňuje vytváranie databázy elektronickej komunikácie občanov a jej následné prezeranie orgánmi polície a národnej bezpečnosti bez potreby predošlého povolenia. Srbský prezident Boris Tadič zákon podpísal aj napriek upozorneniam kritikov, že je protiústavný a znamená hrozbu pre slobodu prejavu a môže ohroziť dôvernosť informátorov novinárov. Generálny tajomník SEEMO Oliver Vujovič na to reagoval: "Novinári v Srbsku sú obzvlášť zraniteľní voči snahám štátu získať ich osobné údaje, osobitne vo vzťahu k pokusom o identifikovanie ich zdrojov. SEEMO verí, že Srbsko chce zlepšiť svoj právny systém a bezpečnostné štatistiky, čo je pre dobro veci. Ochrana dôvernosti zdrojov je však neodlučiteľná od možnosti novinárov odhaľovať informácie, ktoré sú v záujme širokej verejnosti."
Americký herec Don Johnson dostane za podiel na seriáli Nash Bridges (1996 - 2001), v ktorom stvárňoval hlavnú úlohu, dodatočne 23,2 milióna amerických dolárov (približne 18,3 milióna eur). Vo štvrtok o tom rozhodol súd. Šesťdesiatročný herec požadoval vyplatenie 50-percentného podielu zo ziskov seriálu od spoločnosti Rysher Entertainment. Tá však tvrdila, že seriál bol stratový a peniaze, ktoré mu prináležali ako hercovi a producentovi, už všetky vyplatila. Johnson, známy aj zo seriálu Miami Vice (1984 - 1990), je s rozsudkom spokojný. "Čakal som viac ako 10 rokov, kým Rysher uznajú, že som spolutvorcom seriálu Nash Bridges. Od začiatku som požadoval iba to, aby uznali môj podiel a tak som rád, že mi porota dala za pravdu," uviedol Johnson v oficiálnom stanovisku. Právny zástupca Rysher Entertainment Bart H Williams povedal, že s rozhodnutím nie je spokojný a chystá sa odvolať. Informáciu zverejnila webová stránka bbc.co.uk.
Skeet Ulrich, známy zo seriálu Jericho (2006-2008), stvárni jedného z dvoch hlavných detektívov v novom kriminálnom seriáli Law & Order: Los Angeles. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj o tom na svojej webovej stránke informoval magazín Entertainment Weekly. Ulrich by mal hrať Rexa Wintersa - bývalého vojaka námornej pechoty s prirodzenou intuíciou policajta. Dva mesiace po jeho nástupe do práce bol ako policajt svedkom nepokojov v Los Angeles z roku 1992. Tie sa skutočne udiali a ich príčinou bolo oslobodenie policajtov, ktorých zachytil záznam z kamery, ako bijú afroamerického šoféra. Udalosti formovali jeho filozofiu policajnej práce. Podľa jeho mienky svet upadol v chaos a ľudia sú buď dobrí alebo zlí. Navyše, je ženatý s policajtkou. Ulrich je prvým hercom v obsadení seriálu. Pre ďalšie postavy v súčasnosti hľadajú vhodných predstaviteľov a predstaviteľky, uvádza Entertainment Weekly. Podľa IMDB.com by mali Law & Order: Los Angeles začať v USA vysielať v septembri tohto roku.
Komediálny seriál 30 Rock (2006) zrejme príde o jednu zo svojich hviezd. Alec Baldwin, predstaviteľ Jacka Donaghyho, už totiž nechce predĺžiť svoju zmluvu, ktorá sa skončí v roku 2012. Povedal to v rozhovore pre CNN. "Tak ako mám rád herectvo, viem, že by som mal rád aj iný život. Súkromný život," vysvetlil. "Myslím si, že robiť toto pre živobytie sa stalo naozaj ťažkým. Je to skutočne ťažké. A ja by som radšej robil iné veci a mal všetok ten čas, čo mi v živote ostal, mal normálnejší život," dodal. Potvrdil tak klebety o tom, že chce ísť do dôchodku, ktoré vyvolal minulý rok svojím tvrdením, že stratil záujem o herectvo. Filmový, televízny a divadelný Alec Baldwin odštartoval kariéru v roku 1980, keď sa pripojil k hereckému obsadeniu seriálu The Doctors (1963-1982). Neskôr hral vo filmoch ako Beetlejuice (1988), Miami Blues (1990), V moci posadnutosti (1993), Konkurenti (1992), Nebeskí väzni (1996), Na ostrie noža (1997) či Nejako sa to komplikuje (2009). Za výkon vo vedľajšej úlohe filmu Smoliar (2003) ho nominovali na Oscara. Za účinkovanie v seriáli 30 Rock získal niekoľko prestížnych cien - dve Emmy, tri Zlaté glóbusy a ďalšie. Informácia pochádza z webových stránok www.digitalspy.co.uk a www.alecbaldwin.com.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.