8. 8. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Osemnásťročnej Afganke odrezal jej vlastný manžel nos a uši, pretože sa od neho pokúsila utiecť. Žena sa momentálne nachádza v Spojených štátoch, kde má podstúpiť náročnú plastickú operáciu, a fotografia jej zohavenej tváre sa objaví na titulnej strane nového čísla časopisu Time s titulkom Čo sa stane, keď opustíme Afganistan. V amerických médiách sa o tomto počine časopisu rozbehla vášnivá debata, pričom niektorí komentátori tvrdia, že ide o vydieranie čitateľa s úmyslom pripraviť verejnosť na dlhšie zotrvanie amerických vojsk v Afganistane, než bolo pôvodne plánované. Navyše je podľa nich sporné, či môže prítomnosť Američanov v krajine zabrániť domácemu násiliu na ženách. Ako však na stránke časopisu Time píše jeho šéfredaktor Richard Stengel, 18-ročná Aisha so zverejnením fotografie súhlasila práve preto, aby svetu ukázala, v akých podmienkach by žili afganské ženy, ak by v krajine opäť vládlo fundamentalistické hnutie Taliban. Práve v ňom totiž pôsobí Aishin manžel. Dievča sa od neho po dvoch rokoch rozhodlo utiecť preto, lebo ju jeho rodina mučila. Taliban ju však chytil a súd zložený z predstaviteľov hnutia ju odsúdil na zohavenie za zneuctenie manželovej rodiny. Aishu nechali samu v horách, podarilo sa jej však dostať k americkým jednotkám a tie ju neskôr prepravili do USA, kde sa o ňu postarajú plastickí chirurgovia, píše Time. Do aktivít Európskeho roka 2010 boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu sa môžu zapojiť aj novinári. Projekt Novinárskej ceny vyhlásila Európska komisia, aby podporila a ocenila žurnalistov, ktorí svojou prácou prispievajú k zvyšovanou povedomia a lepšiemu pochopeniu chudoby a sociálneho vylúčenia. Ako informoval národný korešpondent informačnej kampane Európskej komisie Viktor Škulec, cieľmi Novinárskej ceny sú vyjadriť uznanie za vynikajúce počiny v oblasti žurnalistiky pri pokrývaní otázok chudoby a sociálneho vylúčenia, zvyšovať povedomie o kampani medzi zástupcami masmédií vo všetkých 27 členských štátoch EÚ, na Islande a v Nórsku a podporovať lepšie pochopenie chudoby a sociálneho vylúčenia či odkrývať príčiny a možné riešenia. Súťaž je určená pre novinárov pracujúcich pre tlačové, online a audiovizuálne médiá, ktorí pripravili materiály týkajúce sa problematiky chudoby a sociálneho vylúčenia v rámci Európskej únie. Články alebo správy musia byť publikované alebo odvysielané v čase od 1. októbra 2009 do 31. augusta 2010 v médiách jedného z 27 členských štátov EÚ, na Islande alebo v Nórsku. Stačí vyplniť online formulár a nahrať svoj súťažný príspevok. Uzávierka súťaže je 24. septembra.
Pre amerického herca Stevea Buscemiho je stvárnenie hlavnej úlohy v seriáli Boardwalk Empire z dielne HBO podľa vlastných slov splnením sna. Päťdesiatdvaročný herec sa vo filmovom biznise pohybuje už 25 rokov, no doteraz bol vždy iba predstaviteľom vedľajších úloh. Od začiatku 90. rokov si prakticky každý rok zahral v známom a úspešnom filme, napríklad v snímkach Gauneri (1992), Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994), Desperado (1995), Fargo (1996), Con Air (1997), Armageddon (1998), 28 dní (2000) či Veľká ryba (2003), no hlavnú postavu mu filmoví tvorcovia nikdy nezverili. Scenárista a producent nového seriálu Boardwalk Empire Terence Winter ho však dobre poznal zo seriálu Sopranovci (1999 - 2007) a hlavnú úlohu sa mu nebál dať. V seriáli Sopranovci Buscemi v 16 častiach stvárnil Tonyho Blundetta. Ešte predtým jednu z častí dokonca aj režíroval. Za réžiu i stvárnenie vedľajšej postavy bol Buscemi nominovaný na cenu Emmy. Tieto predpoklady autorovi mnohých častí Sopranovcov Winterovi stačili na to, aby skúsenému hercovi zveril hlavnú postavu Enocha Nuckyho Thompsona v seriáli Boardwalk Empire. Prvú časť nového seriálu z obdobia prohibície režíroval oscarový Martin Scorsese, ktorý je taktiež producentom diela. Premiéru bude mať v televízii HBO 19. septembra.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.