10. 8. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Sudánske úrady prerušili šírenie rozhlasového vysielania britskej BBC v arabskom jazyku na frekvencii VKV. V zdôvodnení tohto kroku poukazujú, že vysielateľ porušil obsah príslušného povolenia. Vláda africkej krajiny tvrdí, že prerušenie šírenia programu nemá do činenia s obsahom vysielania, ale je iba dôsledkom nedodržania zmluvného vzťahu. Spolupracovníci BBC mali podľa sudánskej strany pašovať do krajiny v diplomatickej batožine satelitné zariadenie, ktoré by umožnilo živé vysielanie aj do južných regiónov Sudánu. Na severe krajiny sú teraz potenciálni poslucháči servisu BBC v arabčine odkázaní na možný príjem prostredníctvom rozhlasu, avšak na krátkych vlnách, internetu a satelitu. BBC už informovala, že rokuje s úradmi v Sudáne o obnovení vysielania.
Mediálna spoločnosť News Corp miliardára Ruperta Murdocha sa rozhodla predať kontrolné podiely v troch čínskych televíznych kanáloch štátnemu investičnému fondu po tom, ako firma nedokázala dostatočne uspieť na síce veľkom, ale pre zahraničných investorov veľmi regulovanom trhu. Čínsky fond China Media Capital (CMC), za ktorým stojí čínska mediálna firma Shanghai Media Group, prevezme väčšinové podiely v kanáloch Xing Kong, Xing Kong International a Channel Mainland China. Oznámili to dnes News Corp a CMC. Finančné podrobnosti nezverejnili. Predaj znamená zmenu v pôvodnej stratégii News Corp na čínskom trhu. Aj ďalšie zahraničné mediálne firmy založili partnerstvá s čínskymi spoločnosťami, aby si vytvorili lepšiu pozíciu na lukratívnom trhu, na ktorom ale bez vstupu domáceho hráča nemali šancu. News Corp. pôsobí v Číne od začiatku 90. rokov minulého storočia. V minulých rokoch však musela ustúpiť od ambicióznych plánov, keď čínska vláda zvýšila nad médiami kontrolu. Podobne ako News Corp. aj jej konkurenti ako Time Warner a Viacom mali veľké plány, keď v krajine spustili televízne kanály a pri 1,3 miliarde ľudí sa spoliehali na obrovský divácky potenciál. Ich nadšenie ale Peking veľmi rýchlo schladil, keď im distribúciu obmedzil najmä na južnú provinciu Kanton a možnosti v iných oblastiach krajiny prísne limitoval. "Je veľmi náročné prevádzkovať v Číne mediálne firmy, ak nemáte za partnera miestnu spoločnosť," povedal analytik David Joyce. "Podnikanie v Číne funguje jednoducho na základe iných pravidiel, a to nezmení ani fakt, že Murdochova manželka z Číny pochádza," dodal analytik. CMC, fond súkromného kapitálu, vznikol v roku 2009 a spravuje aktíva za približne 5 miliárd jüanov (557,51 milióna eur), pričom sa sústreďuje na investície v mediálnom priemysle. Za fondom stojí Shangai Media Group, 2. najväčšia mediálna firma v Číne a okrem nej ešte Čínska rozvojová banka a spoločnosť rizikového kapitálu China Broadband Capital. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Copyright © TASR 2010
Programová ponuka digitálnej televízie UPC sa dnes rozšírila o vysielanie programu o zvieratách Animal Planet a o športový maďarský program Sport M. V ponuke digitálnej káblovky UPC Digital je vysielanie Animal Planet zaradené do balíčka Basic a program Sport M sa stal súčasťou maďarského balíčka. Po tomto rozšírení sa ponuka UPC Digital rozšírila na 115 televíznych programov všetkých žánrov. Animal Planet prináša pútavé príbehy z ríše zvierat pre milióny divákov po celom svete. Vysielanie Animal Planet odhaľuje nádherný a úžasný, niekedy priam neuveriteľný až šokujúci život zvierat. UPC Digital ponúka spolu 12 dokumentárnych a prírodovedných programov, okrem Animal Planet sú to programy Spektrum, Discovery Channel, National Geographic Channel, National Geographic Wild, National Geographic HD, History Channel, History HD, Travel Channel, Viasat Explorer, Viasat History a Fishing & Hunting. Diváci digitálnej televízie UPC sa oddnes môžu zároveň zúčastniť súťaže, ktorej výherca získa zájazd do Cape Townu v Juhoafrickej republike, kde sa zúčastní bezpečného potápania so žralokmi. Pre výhercu je rovnako zabezpečená aj kompletná doprava a ubytovanie vrátane vreckového. Sport M je maďarský športový kanál vysielaný v maďarčine, ktorý sa venuje maďarskému futbalu, basketbalu, vodnému pólu či volejbalu, ale orientuje sa aj na tzv. menšie športy. Mapuje napr. dianie v oblasti rybárstva, bojových športov, šachu, lukostreľbe atď. V súčasnosti využíva digitálnu káblovku od UPC takmer 75 000 zákazníkov. UPC Digital poskytuje rad funkcií, ktoré prinášajú nový zážitok zo sledovania televízie. Či už je to osobný HD rekordér (umožňuje nahrávať súčasne 2 programy a uložiť až 100 hodín vysielania na zabudovaný hard-disk) s funkciou time-shift (dočasné ukladanie živého vysielania), alebo Elektronický programový sprievodca s týždenným prehľadom. Výhodou je tiež možnosť voľby jazykovej verzie, jednoduché nahrávanie, výber spomedzi 16 rozhlasových programov, zobrazovanie všetkých údajov na obrazovke atď. Významnou prednosťou UPC Digital je taktiež bonus v podobe bezplatného pripojenia všetkých televízorov v domácnosti na analógovú káblovku, bez potreby set top boxov. UPC Digitál je v ponuke od 5 € mesačne.