22. 9. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Nemecký mediálny koncern Bertelsmann zakladá internetovú žurnalistickú školu na vzdelávanie zahraničných reportérov, ktorí čelia cenzúre a prenasledovaniu. Oznámila to vo štvrtok táto najväčšia európska mediálna spoločnosť. Bertelsmann plánuje ponúknuť 20 novinárom online kurzy a semináre v Nemecku so začiatkom koncom roka 2011. Škola je zameraná nie na začínajúcich novinárov, ale na tých, ktorí už v tomto odvetví pracujú. Nad projektom drží patronát predseda Európskej komisie José Manuel Barroso s podporou šéfredaktorov nemeckých médií: Thomasa Osterkorna zo Sternu, Georga Mascola zo Spieglu, Giovanniho di Lorenza z denníka Die Zeit a Petra Klöppela z televíznej stanice RTL. Bertelsmann oslávil 1. júla 175. výročie založenia. Informovala agentúra DPA.
Ukrajinský novinár, ktorý sa na svojej internetovej stránke venuje problematike korupcie a spolupracuje aj s rozhlasovou stanicou Slobodná Európa/Rádio Sloboda, sa podľa vlastných slov stal obeťou brutálneho zásahu ukrajinskej polície. Ako informovali ukrajinské médiá, lekári sa obávajú, že po kopancoch a úderoch môže zranenie ľavého oka Arťoma Furmaňuka zanechať trvalé následky. Ukrajinské ministerstvo vnútra v Kyjeve už avizovalo prešetrenie incidentu, ku ktorému došlo v noci zo 17. na 18. septembra vo východoukrajinskom meste Doneck. Toto centrum baníctva žijúce futbalom bude o dva roky jedným z dejísk európskeho futbalového šampionátu. Objektívne vyšetrenie udalostí, ktoré viedli k novinárovmu zraneniu, sľubuje aj donecká polícia. Tá tvrdí, že podnapitý žurnalista kládol odpor pri zásahu príslušníkov poriadkových síl. Zdroj: DPA, www.segodnya.ua
Medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) sa dnes pripojila k trestnému oznámeniu francúzskeho periodika Le Monde. Mienkotvorný denník obvinil úrad francúzskeho prezidenta, že využil na identifikáciu informátorov Le Monde tajné služby. Noviny v pondelok potvrdili, že trvajú na obsahu informácie spred týždňa a v súlade s ňou podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre porušenie platnej legislatívy týkajúcej sa ochrany novinárskych zdrojov. Le Monde naďalej trvá na tom, že rozviedka sledovala novinára, ktorého podozrievala z autorstva materiálu o údajnom daňovom podvode a ilegálnom financovaní politickom strany, ktoré sa týkali i najvyššieho francúzskeho predstaviteľa. Reportéri bez hraníc dnes informovali, že poverili právneho zástupcu Jeana Martina, aby v ich mene začal konať v tejto veci.
Copyright © TASR 2010
Maďarský široko kritizovaný mediálny zákon pripomína obdobie totalitného režimu. V utorok to počas budapeštianskej konferencie o slobode slova povedala Dunja Mijatovičová z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Takéto zákony podľa nej nie sú v súlade so štandardami OBSE a tie zaväzujú aj Maďarsko. OBSE predložila Budapešti pred prijímaním ďalších opatrení v tejto oblasti sériu odporúčaní. Mijatovičová sa tiež domnieva, že nové právne normy sústreďujú príliš veľa moci v rukách premiéra Viktora Orbána a vlády, pričom jej umožňujú úplnú kontrolu nad médiami a internetom. OBSE ale dávajú Budapešti ešte šancu a ponúka diskusiu. "Podobné zákony boli známe len v totalitných režimoch, kde vlády obmedzovali slobodu slova," povedala zástupkyňa OBSE pre otázky týkajúce sa slobody médií Mijatovičová pre agentúru AFP. "Vo chvíli, keď vstúpite do rodinného klubu podpíšete dohodu. Maďarsko sa pod takéto štandardy podpísalo a teraz by ich malo dodržiavať." "Takže teraz je na nich, aby akceptovali moje odporúčania, alebo odmietli spolupracovať," dodala. Nový maďarský prezident Pál Schmitt v auguste podpísal novelu zákona o médiách, ktorej cieľom je reštrukturalizácia štátnych médií a zlúčenie orgánov telekomunikačného a mediálneho dohľadu. Sporná legislatíva, ktorú parlament schválil 22. júla, tak začala platiť napriek výhradám opozičných strán a medzinárodných organizácií. Podľa nového zákona doterajší Národný telekomunikačný úrad (NHH) a Republikovú radu pre rozhlas a televíziu (ORTT) nahradí jediný dozorný orgán, NMHH. V rámci NMHH bude pôsobiť aj nová mediálna rada. Súčasťou zmien je transformácia štátnych rozhlasových a televíznych kanálov (Magyar Rádió, MTV a Duna TV) ako aj tlačovej agentúry MTI na neziskové organizácie zastrešované novozriadenou nadáciou, ktorú bude riadiť samostatná rada. Šiestich členov rady zvolí parlament, ďalšieho člena a predsedu bude vymenúvať predseda NMHH. Vlastníkmi verejnoprávnych rozhlasových a televíznych staníc boli aj predtým štátne nadácie, zatiaľ čo MTI bola v priamom vlastníctve maďarského parlamentu.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.