13. 11. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Stovky spravodajcov a bloger sa zišli vo štvrtok v centre Moskvy, aby spoločne od Kremľa žiadali odpoveď na nárast počtu prípadov útokov na zamestnancov médií, ktoré opäť pritiahli pozornosť na základné slobody v Rusku. Približne 400 až 500 demonštrantov sa zišlo na Puškinovom námestí v Moskve, ktoré je vzdialené iba jeden blok domov od Kremľa, s transparentmi požadujúcimi "ukončenie teroru" a úplné vyšetrenie útokov. Útoky na reportérov sú útokmi na čitateľov, bolo napísané na jednom z transparentov. Moskovské úrady urobili neobvyklý krok - spomínanú demonštráciu povolili. Stalo sa tak po víkendovom útoku na významného ruského novinára pracujúceho Olega Kašina, ktorý pre denník Kommersant píše o miestnych kontroverzných otázkach ako aj celospoločenských problémoch. Prípad vyvolal ohlasy po celej krajine a podporu médiám vyjadril aj prezident Dmitrij Medvedev. Dva dni po surovom útoku na významného spravodajcu, ktorý otriasol ruskou spoločnosťou, neznámi útočníci v Moskovskej oblasti zbili ďalšieho novinára. Anatolija Adamčuka, ktorý píše pre denník Žukovskie Vesti v meste Žukovskij, zbili v pondelok ráno. Pri útoku utrpel poranenia hlavy. Minulý týždeň zbili aj enviromentalistu, ktorý bojoval proti odlesňovaniu, Konstantina Fetisova. Demonštranti na Puškinovom námestí vyjadrili obavy, že Kremeľ sa zameria na vyriešenie útoku na Kašina, kým o ostatné útoky sa nebude zaujímať. "Oleg Kašin je verejne (známa) obeť, priamo o ktorej hovoril prezident a všetci štátni zamestnanci musia plniť prezidentove príkazy," uviedol ľudskoprávny aktivista Lev Ponomarjov na zhromaždení. "Ale čo sa stane s Fetisovom? Koniec koncov, je tiež v kóme," dodal s výčitkou.
Simpsonovci majú ešte stále čo povedať. Televízna spoločnosť Fox vo štvrtok oznámila, že bude pokračovať v príbehoch populárnej žltej rodiny aj 23. sériou. Celkový počet dielov sa tak vyšplhá až na 515. Už teraz sú Simpsonovci najdlhšie vysielaným komediálnym seriálom v amerických televíziách. "Ako veľa iných 22-ročných, Simpsonovci sú doma, na stanici Fox, nesmierne šťastní a dúfajú, že nebudú musieť vyjsť do reálneho sveta ešte po mnoho ďalších rokov," vyjadril sa výkonný producent Al Jean. Podivuhodné historky Homera, Marge, Barta, Lízy a Maggie od svojho začiatku v roku 1989 získali už 27 cien Emmy, rodina má tiež svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy, Homerov výkrik D’oh! sa v roku 2001 dostal do Oxfordského slovníka anglického jazyka. Seriál sa vysiela vo viac ako sto krajinách a je preložený do päťdesiatich jazykov. Minulý mesiac sa o ňom vyjadril aj Vatikán v oficiálnych novinách, podľa neho sú totiž milovník piva a šišiek Homer Simpson a jeho syn Bart katolíci. V roku 2007 mala premiéru aj snímka s názvom Simpsonovci vo filme, ktorá na celom svete zarobila vyše 527 miliónov amerických dolárov.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.