29. 11. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Keď ruská štátna televízia Prvý kanál rozhodla o udelení najvyššieho novinárskeho ocenenia známemu televíznemu reportérovi Leonidovi Parfjonovovi, určite si nepredstavovala, že novinár využije ceremóniu udeľovania ceny na ostrú kritiku jej spravodajstva. Novinár svojím príhovorom doslova šokoval obecenstvo, tvorené vo veľkej väčšine provládnymi novinármi a predstaviteľmi štátu, čo je vidno aj na reakciách divákov na videozázname umiestnenom na portáli YouTube. Parfjonov vyhlásil, že ruské médiá sa správajú presne podľa príkazov Kremľa a nie je v nich ani kúsok miesta pre otvorené a slobodné spravodajstvo. "Vaši pracovníci nie sú novinármi, ale úradníkmi, riadiacimi sa iba príkazmi a logikou poslušnosti," vyhlásil Parfjonov. Televízne spravodajstvo podľa neho už roky pozostáva takmer výhradne z reportov z oficiálnych štátnych udalostí, návštev a prijatí a chýba v ňom akákoľvek objektivita či náznak kritiky. "To nie je spravodajstvo, ale PR-kampaň pre predstaviteľov štátu," hovorí novinár. Prvý kanál sa o "incidente" zmieňuje na svojej internetovej stránke, v televíznych spravodajských šotoch sa však novinár neobjavuje, napriek tomu, že mal byť hlavnou postavou galavečera.
Osemdesiate tretie odovzdávanie Oscarov bude 27. februára 2011 v hollywoodskom Kodak Theatre moderovať herec James Franco a herečka Anne Hathaway. V pondelok o tom informovali organizátori podujatia. Po druhý raz za sebou sa teda stane, že odovzdávanie Oscarov bude moderovať dvojica. Tento rok to boli herci Steve Martin a Alec Baldwin. Každý z dvojice Franco-Hathaway má stále šancu byť nominovaný i získať jednu z cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Tridsaťdvaročný Franco by mohol byť nominovaný za výkon v dráme 127 Hours (2010) režiséra Dannyho Boylea a 28-ročná Hathaway má šancu na nomináciu za stvárnenie postavy v romantickej komédii Láska a iné závislosti (2010). Zoznam nominovaných zverejnia 25. januára 2011.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.