4. 1. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
O novom maďarskom mediálnom zákone a o rozruchu, ktorý vyvolal budú diskutovať v piatok členovia maďarskej vlády a Európskej komisie (EK), informovala v utorok Enikő Győriová, štátna tajomníčka pre európske záležitosti. Vláda počas pracovných raňajok, ktoré ministerstvo zahraničných vecí po prvýkrát zorganizuje v čase maďarského predsedníctva EÚ, poskytne delegácii EK kompletný anglický preklad zákona. "Pripravujeme sa na normálny, úprimný a jasný dialóg, povedala Győriová. Tajomníčka označila za "veľmi nešťastné", že "všetci sa k téme začali vyjadrovať bez toho, aby si zákon prečítali". Na margo výraznej pozornosti, ktorú prijatie mediálneho zákona v zahraničí zaznamenalo, Győriová uviedla, že je to iba súčasť politickej hry, ktorá "maďarskej opozícii ponúka veľmi dobrú príležitosť upevniť si svoje postavenie". "Opozícia sa chopí každej možnosti na zlepšenie svojho postavenia," dodala. Štátna tajomníčka sa vyjadrila aj o spochybňovanom zavedení tzv. "krízových daní" v niektorých odvetviach ekonomiky. Postup maďarských úradov už v spoločnom liste Európskej komisii napadlo 15 spoločností, medzi nimi popredné nemecké a rakúske firmy z oblasti energetiky a telekomunikácií. List s dátumom 15. decembra podpísali predstavitelia spoločností ING Group NV, RWE, Deutsche Telekom a ÖMV. Ich sťažnosť v pondelok podporil nemecký minister hospodárstva Rainer Brüderle. Podľa Győriovej toto opatrenie neporušilo žiadne štandardy Európskej únie a žiadne zahraničné spoločnosti ani nediskriminuje.
Maďarská vláda v utorok zdôraznila, že v prípade kontroverzného mediálneho zákona neustúpi dokonca ani po tom, ako Európska komisia v tejto súvislosti vyjadrila svoje obavy a požiadala o bližšie vysvetlenie. "Nie je nevyhnutné meniť maďarský zákon iba preto, lebo sa stal terčom kritiky zo Západu," uviedol pre maďarský rozhlas Zoltán Kovács, štátny tajomník pre komunikácie. "Pred kritizovaním (zákona) si počkajme na to, ako bude fungovať. Sme si istí, že úplne splní svoju úlohu," dodal. Európska únia v pondelok vyjadrila obavy z nového maďarského mediálneho zákona, keďže má pochybnosti, či je v súlade s európskymi predpismi týkajúcimi sa slobody tlače. Preto požiadala Maďarsko o jeho bližšie vysvetlenie. Niekoľko dní predtým, ako Maďarsko 1. januára prevzalo rotujúce predsedníctvo EÚ, podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová poslala do Budapešti list, v ktorom požiadala o všetky informácie o prijatom zákone, informoval hovorca komisie. Kovács v utorok oznámil, že Budapešť bude na kritiku Bruselu odpovedať vo štvrtok, keďže zákon zatiaľ nebol celý preložený do angličtiny. V Maďarsku začal v sobotu platiť kontroverzný mediálny zákon, na základe ktorého vznikne napríklad nový Národný mediálny a komunikačný úrad obsadený prevažne členmi vládnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána. Legislatíva z dielne vládnej strany Fidesz zriaďuje nový kontrolný úrad, ktorý bude dohliadať na všetky tlačové, elektronické a internetové médiá. Porušovateľom zákona bude hroziť pokuta do výšky 200 miliónov forintov (727 000 eur), čo môže byť pre niektoré médiá likvidačné. Týmto spôsobom sa má trestať "nevyvážené spravodajstvo", čo však v zákone nie je presne definované. Verejnoprávne médiá budú musieť dbať na "rozvíjanie národnej identity“ a "posilňovať národnú súdržnosť“. Všetky médiá vrátane internetových tiež budú povinné "informovať o miestnych, celoštátnych a európskych udalostiach a záležitostiach dôležitých pre občanov Maďarska".

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.