15. 7. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Jordánska polícia dnes obuškami rozohnala stovky demonštrantov, ktorí sa zhromaždili v centre Amánu a požadovali reformy. Jordánske združenie novinárov (JPA) pred dnešnými plánovanými demonštráciami varovalo úrady, aby ozbrojené zložky počas protestov znovu neútočili na novinárov. Množstvo novinárov už v Jordánsku utrpelo zranenia pri zásahoch, z ktorých sú obviňované bezpečnostné zložky. JPA oznámilo, že v prípade útokov na novinárov a pracovníkov médií bude "rázne konať". Koalícia prodemokratických hnutí mladých ľudí ohlásila na dnes veľké protesty v Amáne a ďalších veľkých mestách krajiny, aby tak zdôraznila svoje požiadavky na rýchlejšie politické reformy.
Ostro kritizovaná výkonná riaditeľka britskej časti spoločnosti News Corporation tlačového magnáta Ruperta Murdocha, Rebekah Brooksová, dnes odstúpila z funkcie. Padla za obeť obrovskému škandálu, ktorý vypukol okolo odpočúvania mobilných telefónov a podplácania policajtov dnes už zaniknutým týždenníkom News of the World. O Brooksovej rezignácii informovali redaktori britskej spoločnosti News International, ktorá zastrešuje denník Times of London, bulvárny denník The Sun a televíziu Sky News. Rupert Murdoch obhajoval Brooksovú pred požiadavkami politikov, aby prevzala zodpovednosť a odstúpila, a doteraz odmietal prijať jej demisiu. Murdochov syn James Murdoch, ktorý z New Yorku šéfuje medzinárodným operáciám News Corporation, dnes následne oznámil, že News International zverejní vo veľkých britských novinách inzeráty s ospravedlnením sa ich spoločnosti národu. Britský premiér David Cameron označil rezignáciu Brooksovej za správne rozhodnutie, uviedol jeho hovorca. Rebekah Brooksová bola šéfredaktorkou News of the World v rokoch 2000-2003, teda v čase, keď dochádzalo k najkritizovanejším odpočúvaniam. Od roku 2007 stála na čele štyroch britských novín vydávaných spoločnosťou News International. Za nástupcu Brooksovej na čele televízie Sky bol vymenovaný Tom Mockridge, súčasný výkonný riaditeľ Sky Italia, talianskeho útvaru spoločnosti. "Verila som, že správne a zodpovedné je previesť nás cez vrchol krízy. Avšak moja túžba zostať na mostíku zo mňa urobila stredobod diskusie," napísala Brooksová v emaile kolegom, ktorý zverejnila spoločnosť News International. "To teraz odpútava pozornosť od všetkej našej poctivej snahy odstrániť problémy minulosti." V USA začala FBI prešetrovať správy o tom, že sa Murdochove médiá v honbe za senzáciami pokúšali odpočúvať aj telefóny obetí teroristických útokov v USA z 11. septembra. Potvrdil to dnes americký minister spravodlivosti Eric Holder. "Požiadali nás o to členovia Kongresu," povedal v Austrálii, kde sa zúčastňuje na stretnutí s rezortnými partnermi z Británie, Nového Zélandu a Austrálie. Osemdesiatročný Murdoch obhajoval spôsob, akým News Corporation rieši škandál. V rozhovore pre americké noviny The Wall Street Journal, ktoré patria jeho spoločnosti News Corporation, povedal, že spoločnosť prekoná akékoľvek škody spôsobené týmto škandálom. Pripustil však, že "začína byť naštvaný" všetkou negatívnou publicitou. Zdroj: AP, Reuters

Copyright © TASR 2011
Spoločnosť J&T chystá predaj satelitnej televízie Skylink, informuje český denník E15. Českú a slovenskú časť televízie predáva oddelene. Hodnota transakcie by mohla presiahnuť miliardu českých korún (viac ako 40 miliónov eur), uviedol denník.V Česku Skylink prevádzkuje firma TradeTec, na Slovensku spoločnosť Skylink. Obchod, ktorý organizuje banka Rothschild, je v prvom kole."Ponuky boli podané, záujem prejavili predovšetkým telekomunikačné firmy - ako české, tak aj spoločnosti, ktoré sa k nám (do ČR) ešte len chystajú vstúpiť," uviedol zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. Jedným zo záujemcov je podľa informácií E15 i T-Mobile. Hovorkyňa firmy Martina Kemrová sa však k tomu nechcela vyjadriť.Nový majiteľ televízie, ktorá mala na konci roku 2010 viac ako 700 000 aktívnych zákazníkov, by mal byť známy v horizonte týždňov. Cena akvizície sa pohybuje v intervale štyroch-až päťnásobku zisku pred zdanením, úrokmi a odpismi (EBITDA). Na konci januára zastavila J&T v Česku prevádzku stratovej spravodajskej televízie Z1, uviedol denník.

Copyright © 2011 ČTK