24. 8. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Venezuelský sudca pozastavil vydávanie týždenníka Sexto Poder, ktorý ostro kritizuje prezidenta Huga Cháveza a jeho spojencov. Zákaz platí až do uzavretia prípadu obvinení z ohovárania vznesených proti vydavateľke Dinorah Girónovej. V utorok to oznámila kancelária generálneho prokurátora. Girónovú obvinili v súvislosti s fotomontážou v čísle z 20. augusta, ktorá si robila žarty zo šiestich štátnych úradníčok vyobrazených ako kabaretné tanečnice. Girónovej zakázali o prípade verejne hovoriť a opustiť krajinu. Každých 15 dní až do uzavretia prípadu musí predstúpiť pred sudcu. Satirická koláž, ktorá zobrazuje okrem iných prezidentku najvyššieho súdu, riaditeľku volebnej komisie a šéfku protikorupčného úradu, vyšla pod titulkom "Mocné ženy revolúcie."

Ruskí vyšetrovatelia zadržali bývalého podplukovníka Dmitrija P., podozrivého organizátora zavraždenia novinárky Anny Politkovskej, ktorá bola kritičkou Kremľa. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA. Okrem toho existujú nové poznatky o objednávateľovi vraždy, bolo by však priskoro možného objednávateľa menovať, uviedol Vladimir Markin, hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie. Dmitrij P. údajne prijal úlohu, zohnal pištoľ, najal vraha a zaplatil, vraždu aj naplánoval. Ochrancovia ľudských práv uviedli, že vo vyšetrovaní nastali pokroky, ale nie prelom. "Čo sa týka objednávateľa, ide nepochybne o vplyvného a mocného človeka," uviedol Valerij Borščov z moskovskej Helsinskej skupiny. Podľa jeho slov je však otázne, či niekedy bude známe meno toho človeka, ktorý bol v skutočnosti v pozadí prípadu. Ochrancovia ľudských práv v prípade vraždy reportérky novín Novaja gazeta opakovane hovorili o možnom prepojení vládnych kruhov v Moskve. Medzi doteraz zadržanými podozrivými je aj údajný vrah Rustam Machmudov, informoval vyšetrovací výbor. Medzinárodnými cenami vyznamenanú Politkovskú mal chladnokrvne zastreliť 7. októbra 2006 piatimi ranami pred dverami jej bytu. Investigatívna novinárka písala o vraždách na objednávku, mučení a únosoch na konfliktnom Severnom Kaukaze. Pri prvom procese oslobodili dvoch bratov Machmudovovcov, ako aj bývalého policajta kvôli nedostatku dôkazov.

Všetci zahraniční novinári dnes opustili hotel v Tripolise, v ktorom ich päť dní zadržiavali vojaci verní líbyjskému lídrovi Muammarovi Kaddáfímu. Novinárom sa podarilo z hotela odísť za pomoci predstaviteľov Červeného kríža. V hoteli Rixos sa nachádzalo viac než 30 väčšinou britských a amerických novinárov. Strážili ich dvaja strážcovia ozbrojení samopalmi AK-47, ktorí odmietali odísť zo svojho stanovišťa aj napriek víťaznému postupu rebelov v iných častiach mesta. Podľa vyjadrenia novinárov bola ich situácia dosť znepokojujúca, keďže im dochádzali zásoby jedla a pitnej vody. Personál hotela utiekol, takže si museli variť sami. Spred budovy bolo počuť streľbu z ťažkých zbraní a miestami dochádzalo k výpadkom elektriny. Väčšina z novinárov spala na podlahe v jednej z častí hotela z obavy, že ich vojaci napadnú v ich izbách. Osobné veci mali zbalené, aby boli pripravení pre prípad náhleho odchodu z hotela.

Copyright © TASR 2011