4. 11. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Etiópsky súd zbavil vo štvrtok dvoch švédskych novinárov obvinení z teroristických aktivít, stále však čelia obvineniam z podpory teroristickej skupiny a nelegálneho vstupu do krajiny. Fotografovi Johanovi Perssonovi a reportérovi Martinovi Schibbyemu tak stále hrozí až 15 rokov väzenia. Novinárov zadržali etiópski vojaci 1. júla spolu s povstalcami z Národného oslobodzovacieho frontu Ogadenu, o ktorých údajne robili reportáž. Obvinili ich z teroristickej činnosti, napomáhania teroristickej skupine a nelegálneho vstupu do krajiny zo susedného Somálska. Novinári v októbri pred súdom odmietli všetky obvinenia z terorizmu, ospravedlnili sa však za nelegálny vstup do krajiny. "Obvinenie z členstva v teroristickej organizácii bolo vypustené. Musia sa brániť proti dvom obvineniam - z podpory teroristickej skupine a nelegálneho vstupu do krajiny," oznámil sudca Shemsu Sirgaga. Ako povedal, prokuratúra má dostatok dôkazov na usvedčenie Švédov. Novinári priznali, že do krajiny prišli bez riadnych povolení, tvrdia však, že len vykonávali svoju prácu. "Som švédsky novinár a mojou prácou je zbierať informácie. Nemali sme v úmysle kolaborovať so žiadnou skupinou, ktorá chce destabilizovať Etiópiu," vyhlásil Schibbye. Národný oslobodzovací front Ogadenu, ktorý vznikol v roku 1984, bojuje za nezávislosť juhovýchodného regiónu Ogaden obývaného etnickými Somálčanmi.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Americká CIA (Ústredná spravodajská služba) v neoznačenom priemyselnom parku v štáte Virgínia sleduje odkazy na internetových sociálnych sieťach Twitter či Facebook - preskúma ich až päť miliónov denne. Cieľom amerických špiónov je preveriť informácie, ktoré si posielajú povstalci, militanti, aktivisti či diplomati. V stredisku CIA s názvom Open Source Center analytici, ktorých špionážna služba "láskyplne" nazýva "pomstychtiví knihovníci", starostlivo skúmajú všetky podoby sociálnych médií v mnohých jazykoch z celého sveta. CIA študuje a dopĺňa materiál o tajne získané informácie, aby vytvorila obraz o tých najrôznejších záležitostiach: od nálad obyvateľstva v Pakistane po razii americkej elitnej jednotky SEAL, ktorá zabila Usámu bon Ládina, až po odhad, či je nejaká krajina Blízkeho východu zrelá na revolúciu. Za vypracovanie nových, moderných, európskych mediálnych zákonov v Chorvátsku a Slovinsku sa dnes v spoločnom vyhlásení vyslovili novinárske zväzové organizácie oboch postjuhoslovanských republík HND a DNS. Stalo sa tak presne mesiac pred parlamentnými voľbami, ktoré sa 4. decembra uskutočnia v oboch štátoch. Podľa autorov vyhlásenia súčasná legislatívna úprava v tejto sfére neumožňuje novinárom v plnom rozsahu napĺňať ich poslanie. Väčšina médií má ťažkosti s majiteľmi, ktorí sčasti nie sú známi. Zákonodarcovia by preto mali vytvoriť taký právny a regulačný rámec, ktorý zabezpečí úplnú transparentnosť vlastníckych štruktúr i procesu nadobúdania vydavateľských domov. Garantom nezávislého a nepodplatiteľného žurnalizmu je totiž iba "čistý, zdravý a účelovo viazaný kapitál", konštatuje sa vo vyhlásení novinárskych organizácií. Kým slovinskí novinári majú podpísanú kolektívnu dohodu, chorvátskym chýba, čo by sa podľa vyhlásenia malo zmeniť.

Copyright © TASR 2011