STV NEWS
Rozhlas a televízia Slovenska už tento štvrtok prinesie na obrazovky Jednotky STV nový program s názvom Nebíčko v papuľke.
Ide o televízny kulinársky „bedeker“ pod vedením známeho šéfkuchára Jaroslava Žídeka. Prvú časť Nebíčka v papuľke budeme môcť vidieť 10. novembra o 21:50 na Jednotke.
S týždennou periodicitou budeme navštevovať rôzne regióny Slovenska a cez osobnosť šarmantného šéfkuchára spoznáme výnimočné miesta, suroviny a recepty vo vybranej lokalite. Divák bude mať “po vareche” vysvetlené, prečo existujú názvy jedál ako je Liptovská bryndza, Moravské koláče, Segedínsky guláš, či Maďarská saláma. Pátranie po pôvode kuchynského žargónu nás často zavedie aj do zahraničia, kde jednotlivé pojmy vznikli.
Ďalším motívom relácie Nebíčko v papuľke budú suroviny. Pre každý región sú typické produkty, ktoré sa v ňom vyrábajú, alebo ktoré sa používajú na prípravu tradičných receptov. Ukážeme vám, kde sa dá zohnať kvalitná ryba, zemiaky, pečivo, syr, múka, masť, bryndza, mlieko, slanina. Navštívime pritom salaš, pozrieme sa na miesta, kde sa vyrábajú syry, chovajú ryby, či dokonca pštrosy.
Spolumoderátorom, resp. sprievodcom po danom regióne bude vždy zaujímavá osoba, domáci obyvateľ, prostredníctvom ktorého divák spozná miestne špeciality a kulinárske obyčaje. Náš šéfkuchár sa zapojí aj do ľudového kuchárskeho umenia a zmeria si sily s ostatnými počas “majstrovstiev” vo varení gulášu, slivkových knedlí, či bryndzových halušiek.
Základnou líniou relácie bude vždy recept na rýchly obed, ďalší recept bude s využitím suroviny z daného regiónu a na záver jeden zložitejší recept pre náročných kuchárov. Cestovanie šéfkuchára po Slovensku ponúkne nový pohľad na varenie a predstaví špecifiká tradičnej kuchyne regiónov. Cez “kuchynské okno“ nazrieme do okolia vybranej lokality, čím máme ambíciu vzbudiť záujem divákov nielen o kulinárske špeciality, ale aj o návštevu jednotlivých regiónov.
Vieme, že nájdeme toľko zaujímavých lokalít, že dvakrát na tom istom sporáku variť nebudeme!