19. 3. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalá moderátorka britskej stanice BBC Anna Ford sa v rozhlasovom rozhovore pre BBC Radio 4 vyjadrila, že prístup britskej televízie k vekovej diskriminácii je len pretvárkou. Generálny riaditeľ BBC Mark Thompson nedávno povedal, že mu je ľúto, že na obrazovkách nie je viac starších žien. "Na to je trochu neskoro, nemyslíte? Je tu už dosť dlho a nič proti tomu nespravil," reagovala na jeho slová Ford. "Požiadali novinárov ako Juliu Somerville, aby sa vrátili a nedávno som sa s ňou stretla a povedala som jej 'gratulujem, naozaj sa teším, že si tú prácu zobrala,' a ona mi odpovedala 'áno, viem, ale podľa zmluvy mám pracovať len 24 dní v roku'. Mne sa zdá, že s ageizmom bojujú len naoko," povedala 68-ročná novinárka. Minulý rok bývalá moderátorka Miriam O'Reilly vyhrala súdny spor s BBC týkajúci sa vekovej diskriminácie po tom, ako ju prepustili z jej šou po tom, keď sa program v roku 2009 posunul do hlavného vysielacieho času v nedeľu večer. Minulý mesiac britský herec Rowan Atkinson uviedol, že BBC mala mať právo prepustiť moderátorku bez toho, aby čelila obvineniam z vekovej diskriminácie. Thompson na to v novinách Daily Mail reagoval, že vo vysielaní BBC je "príliš málo starších žien, a to najmä vo významných pozíciách a v obľúbených tematických programoch". Podľa neho bol prípad Miriam O'Reilly pre televíziu "dôležitým prebudením". Ford uviedla svoje posledné správy v roku 2006 vo veku 62 rokov. Bývalá moderátorka správ kritizovala BBC za ageizmus už v roku 2007, keď obvinila televíziu zo znevýhodňovania ľudí starších ako 60 rokov. V januárovom interview pre denník Telegraph sa Ford vyjadrila, že ju "stále trochu prekvapí," že jej slová vyvolávajú toľko pozornosti. "Keď prehovorí muž, povedia, že je asertívny. Žena hneď dostane nejaký pohŕdavý prívlastok ako 'agresívna'. Je to veľmi neférové," povedala Ford novinám. "Možno o mne hovoria, že som Nahnevaná Anna preto, že si strážim svoje súkromie a len zriedka poskytujem rozhovory, takže nikto nevidí moju druhú stránku," dodala. Informácie pochádzajú z webstránky http://www.bbc.co.uk/

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. Generálny riaditeľ britskej verejnoprávnej mediálnej inštitúcie BBC Mark Thompson odstúpi z funkcie po Olympijských hrách 2012 v Londýne a oslavách jubilea nástupu kráľovnej Alžbety II. na trón. Informáciu o zrejme jesennej rezignácii 54-ročného topmanažéra, ktorého do čela BBC vymenovali v roku 2004, priniesol dnes internetový portál bbc.co.uk. Mark Thompson, ktorý zodpovedal za kompletnú ponuku všetkých rozhlasových i televíznych okruhov BBC, ako aj jej internetový servis, je od 70. rokov minulého storočia najdlhšie pôsobiacim šéfom BBC. S mimoriadnym uznaním sa o jeho pôsobení vyjadril lord Chris Patten, ktorý stojí v čele BBC Trustu, orgánu porovnateľného s radami pre rozhlasové a televízne vysielanie v našich končinách. Podľa jeho slov prevzal Thompson inštitúciu v traumatickom období a kvalitnou prácou sa zaslúžil o zvýšenie jej kreditu, pričom kládol veľký dôraz aj na digitalizáciu. Medzi možnými nástupcami odstupujúceho šéfa sa spomínajú okrem iných riaditeľka BBC News Helen Boadenová i jedna z významných predstaviteliek spoločnosti Caroline Thomsonová. Ich prípadné vymenovanie by znamenalo, že by sa v čele BBC ocitla vôbec po prvý raz žena. Ďalším menom, ktoré sa spomína v tejto súvislosti, je aktuálny riaditeľ konkurenčnej televízie ITV Peter Fincham.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí poprelo dnes správy tureckých médií, že Sýria chce vymeniť dvoch údajne zajatých tureckých novinárov za niekoľko sýrskych generálov, ktorí ušli do Turecka. Ankara nedostala nijakú požiadavku na výmenu, povedal hovorca tureckej diplomacie. Zdôraznil pritom, že v Turecku nie je zvykom vydávať ľudí, ktorí požiadali o azyl. Dvoch tureckých novinárov - reportéra Adema Özköseho a fotografa Hamita Coşkuna - podľa medializovaných informácií zajali 12. marca prosýrske milície v blízkosti mesta Idlib a odovzdali ich sýrskym tajným službám. Turecká štátna tlačová agentúra Anatólia potom informovala, že minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu požiadal Irán, aby pomohol pri prepustení novinárov. Zároveň varoval Sýriu, aby sa "vyhla chybe".

Copyright © TASR 2012