19. 3. 2012

Len tak, na okraj

Len tak, na okraj

Ku koncu predminulého volebného obdobia existovali vskutku zaujímavé nápady. Taký nenápadný pokus projektu scudzenia archívu STV cez OPIS 2 bol vtipným aktom Ministerstva kultúry. Našťastie ostalo zatiaľ iba pri pokuse, hoci existovala aj utajená komisia na zmenu Autorského zákona, ktorý mal obmedziť práva autorov kvôli digitálizácii . Vlastne im tie práva mal odobrať. Samozrejme, nič nikdy neexistovalo a nikto si nič nepamätá. Veď je to dávno, dva a pol roka.

Zaujímavo sa však vyvájala aj kauza projektu vysielania pre Slovákov žijúcich v zahraničí .Od začiatku na ňom pracovala výhradne Slovenská televízia . Projekt síce nie je veľmi efektívny, skôr by bolo vhodné investovať viac prostriedkov do digitalizačného procesu, vytvoriť kvalitný online archív a zabezpečiť špecializovanú službu on demand, ktorá by umožňovala zadarmo si stiahnuť program aj vo vysokej kvalite.

Zrazu sa však objavil nový hráč. Spoločnosť Media Planet,ktorá prevádzkuje aj portál Respublica.sk ,ktorý umožňuje sledovať regionálne televízie ,z neznámych príčin predložila aj podpredsedovi vlády a neskôr aj STV , porovnanie svojho projektu na internete a projektu televízneho vysielania STV. Media Planet tak porovnávala dve neporovnatelné veličiny, hoci ju o to, okrem spriaznených duší nikto nežiadal. Dušan Čaplovič určite nie.

Takže, po poriadku- Rada STV vtedy zobrala na vedomie Projekt vysielania Slovenskej televízie pre Slovákov žijúcich v zahraničí, predložený istom GR STV č. 11/10000/2010/IO z 1. 2. 2010 a uložila GR STV, aby pokračoval v rokovaniach v súčinnosti s Úradom pre zahraničných Slovákov a Vládou SR o možnostiach finančného zabezpečenia vysielania pre zahraničných Slovákov. Súčasne s tým uložila GR STV, vypracovať podrobnejší plán možnej realizácie projektu v zmysle pripomienok členov rady. Termín bol určený v nadväznosti na prerokovanie vo Vláde SR. Vysielanie pre Slovákov žijúcich v zahraničí v akejkoľvek podobe / satelit alebo internet / by mala šíriť Slovenská televízia, pretože je na to technologicky a , predovšetkým obsahovo a právne uspôsobená.

Spoločnosť MEDIA PLANET stále tvrdí, že pripravila prvú slovenskú multiregionálnu televíziu budúcnosti už dnes ! Áno, streamuje existujúce vysielanie , ale nemá vlastný content. Nedá s povedať,že by projekt niečím výnimočným presvedčil,natoľko, aby rábať moderne s contentom na internete a bolo by hazardom prenechať im vysielanie pre zahraničných Slovákov, nebodaj im zapožičať čo i len jeden program z archívu STV. Vlastná stránka spoločnosti Media Planet neobsahuje nič zaujímavé, ak nepočítame množstvo klipov z Branislavom Zahradníkom, ktoré už vymazali :-) Technologicky je spoločnosť Media Planet na úrovni, ktorá sa nedá porovnať a zmerať, v branži je úplne neznáma a nemá žiadne skúsenosti. Má vcelku zaujímavý HD reťazec, ale asi ho používal iba Braňo Záhradník.

Projekt Media Planet podporovali bývalý poverený riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Juraj Kiesel a generálny tajomník Rady SR pre jednotnú prezentáciu SR v zahraničí Ľubomír Ščasný. Kiesel 5 dni pred odvolaním podpísal zmluvu o spolupráci SARIO Non Business Partner s konateľom spoločnosti MEDIA PLANET, s.r.o. Kamilom Šrámkom. Kiesel odišiel v máji 2010 a pripravoval sa na pôsobenie v diplomatických službách v hlavnom meste Líbye v Tripolise.

Aké pôsobivé...

Nie, nebolo to veľmi šťastné zoskupenie, keďže prvý bol mimoriadne neúspešným kandidátom na GR STV a druhý / podporovaný nemenovanou stranou a Michalom Gučíkom /sa mal po Hrehovi stať údajne GR STV. A stále bolo cítiť aj ruku i podporu Ladislava Straku, veľvyslanca v Juhoafrickej republike a bývalého člena Rady STV.

Navyše ,spoločnosť MEDIA PLANET, s. r. o., ktorú vlastnia Kamil Šrámek a Petra Šrámková , je naviazaná na bývalú štatutárku STV Emíliu Šrámkovú, s ktorou bola / a možno ešte je / v spore Slovenská televízia, pretože existovalo dôvodné podozrenie, že bývalá štatutárka spôsobila únik závažných informácií ekonomického charakteru, personálnych záležitostí a porušila mlčanlivosť. Kamil Šrámek zase istý čas ( od 20.11.2007 do 15.01.2008) spoluvlastnil spoločnosť PLUS PRODUCTION. Plus Production na seba prebrala práva a záväzky spoločnosti Dikrama. Záväzky voči STV však prestala plniť. K 1.1.2009 bola spolupráca medzi STV a Plus production pozastavená , vzhľadom na výšku pohĺadávky. Pohľadávky dosiahli ku dňu 31.12.2008 čiastku 7 515 833 SKK bez DPH. S DPH je to 8 943 848 SKK . Dnes to môže byť s príslušenstvom už astronomická suma. Táto suma zahŕňa všetky faktúry vystavené a prevzaté ako pohľadávky vyplývajúce so zmluvného vzťahu so spoločnosťou Dikrama a prechádzajúce na spoločnosť Plus Production.

Na osvieženie - Kamil Šrámek svojho času , podľa vyjadrenia Juraja Dobiša, prišiel za bývalým riaditeľom výroby Jurajom Dobišom a v jeho kancelárii sa rituálne zbavil svojho koženého saka, pod ktorým mal pištoľ a navrhol aj riešenie dabingu v STV, kde by Kamil Šrámek potom vyrábal so svojimi firmami celý dabing, ktorý by Dobiš ako riaditeľ delegoval k nemu.

S menom Kamil Šrámek sa však v podnikaní spájali , podľa obchodného registra aj také mená ako Tomáš Surovčík, Ing. Patrik Pachinger, Ivo Ružič, či Jozef Surovčík.

Po voľbách sa môže stať čokoľvek. A riaditeľom RTVS sa môže stať aj Šrámek, či Bobocký. Skôr tipujem jeho excelenciu Straku. Ale ani Igor Kováč nie je na zahodenie, však ? Ako levica bude možno bojovať aj Miloslava Zemková. Napokon, priatelia SMERU-u za jeden jediný rok jej pôsobenia nedostali toľko zákaziek, ako za štyri predošlé roky. Krk jej však rýchlo a pôsobivo zlomí nenápadná kauza Banská Bystrica . Potom prichádza na scénu Michal Gučík, ktorý vraj už odmietol aj post ministra.

Prečo to píšem ? Pre pamäť, chlapci. pre pamäť.

Vitajte v karpatskej demokracii.