2. 11. 2012

IPI NEWS

IPI NEWS


Medzinárodný tlačový inštitút IPI a jeho pobočka pre juho-východnú Európu SEEMO dnes, v piatok 2. novembra 2012, vydali prvý zoznam špeciálne monitorovaných krajín v Európe. Cieľom tohto zoznamu je zvýrazniť problémy s obmedzovním slobody médií v európskom priestore.
Zoznam má upozorniť na krajiny, ktoré svojimi prístupmi k slobode médií vyvolávajú hlboké znepokojenie - prvými v na zozname sú Bielorusko, Maďarsko, Ukrajina a Turecko: IPI a SEEMO však budú upozorňovať na prípady ohrozenia či porušovania slobody médií naprieč "starým kontinentom".

V posledných rokoch sa monitorovanie porušovania slobody médií sústreďovalo najmä na krajiny a štáty, v ktorých bola aktívna cenzúra médií a novinári boli často aj väznení, fyzicky napádaní či dokonca zabíjaní za publikovanie svojich názorov či kritiku moci. V súčasnosti však pozorujeme v Európe, kde mnoho krajín bolo považovaných za bašty slobody vyjadrovania, istý ústup od týchto tradičných hodnôt jedného zo základných ľudských práv a slobody médií.
Aj niekoľko členských krajín Rady Európy vzbudzuje rastúce obavy svojimi pokusmi či aktivitami smerujúcimi k obmedzovaniu slobody slova a médií a tým i demokracie ako takej. Z tohoto dôvodu považujeme za kľúčové, aby organizácie podporujúce slobodu slova a médií ako sú IPI a SEEMO monitorovali a sledovali nielen krajiny v ktorých vládnu autoritatívne režimy ale i krajiny v susedstve, a v prípade zjavných pochybení v tejto sfére aj reagovali rýchlo, efektívne a účinne.
Výkonná riaditeľka IPI Alison Bethel McKenzie k zostaveniu prvého zoznamu zvlášť sledovaných krajín povedala: "Aj keď je sú na tomto zozname menované špeciálne štyri krajiny, ktoré budú pod zvýšeným dohľadom, neznamená to že si nebudeme pozorne všímať aj snahy o obmedzovanie slobody médií v iných európskych krajinách. V krajinách zaradených na tomto prvom zozname však IPI a SEEMO zistili najväčšie ohrozenie slobody slova a médií v súčasnosti. Tento zoznam - na ktorý môžu pribudnúť ďalšie mená krajín, ak to bude situácia vyžadovať - nie je akademickou štúdiou, ale vyjadruje snahu poukázať na správanie sa vlád a vládnych režimov v týchto krajinách, vzbudiť pozornosť médií a tak poukázať na to, že IPI a SEEMO sledujú slobodu médií a sú aktívne aj v Európe a majú veľkú snahu prispieť k pozitívnym zmenám vo vnímaní a rešpektovaní slobody médií aj v tomto regióne."
Zoznam krajín a dôvody ich zaradenie na Zoznam nájdete na: www.freemedia.at.