27. 1. 2013

Sundance Film Festival

Sundance Film Festival

Na filmovom festivale Sundance získali hlavné ceny zábery so silným osobným príbehom. Medzi drámami vyhral film Fruitvale. Cenu poroty i divákov za najlepší dokument potom získal film Blood Brother o indických deťoch nakazených vírusom HIV.

Snímok Fruitvale rekonštruuje posledný deň Afroameričana Oscara Granta, ktorého pred štyrmi rokmi v Oaklande bezdôvodne zastrelil policajt. Prípad vtedy vyvolal masové protesty.
Blood Brother zase rozpráva príbeh Rockyho Braata, celkom obyčajného Američana, ktorého život sa ale od základu zmení, keď ho náhoda zanesie do indického sirotinca s nevyliečiteľne chorými deťmi.
Silného príbehu o radosti i bolesti tvárou tvár vírusu HIV a nevyhnutné smrti sa ujal jeho najlepší priateľ a režisér Steve Hoover.
Sundance patrí k najväčším festivalom nezávislého filmu. Ocenené snímky sa často dostávajú aj do nominácií na ďalšie ceny, vrátane Oskarov.
Práve na tomto festivale sa taktiež podarilo preraziť rade dnes svetoznámych filmárov, ako je Quentin Tarantino alebo Jim Jarmusch.
Prehliadka Sundance je úzko spojená s menom svojho dlhoročného riaditeľa, slávneho herca a režiséra Roberta Redforda, ktorý festival založil ako protiváhu hollywoodskym štúdiám.
Festival tento rok privítal na 50 tisíc návštevníkov.
  Zdroj : Český rozhlas