19. 7. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


  Nomináciám na prestížne americké televízne ceny Emmy, ktoré zverejnili dnes v Los Angeles, kraľujú televízny triler spoločnossti FX American Horror Story: Asylum a fantasy film televízie HBO Game of Thrones. Prvý z nich získal rekordných 17 nominácií a druhý 16, vrátane kategórie najlepšia dráma, informovala agentúra Reuters.
      Internetová služba Netflix získala svoje vôbec prvé  nominácie na Emmy za politickú drámu House of Cards a za komédiu Arrested Development. House of Cards má deväť nominácií vrátane kategórie najlepšia dráma, ako aj herec/herečka v hlavnej úlohe (Kevin Spacey a Robin Wrightová).
      Minuloročný víťaz Homeland bol nominovaný v 11 kategóriách vrátane najlepšej drámy.
      Medzi komédiami si najviac nominácií (13) odniesol seriál televízie NBC 30 Rock. Jeho scenáristka a zároveň hlavná hviezda Tina Fey spolu so seriálovým partnerom Alecom Baldwinom boli nominovaní v kategórii najlepší herec/herečka v hlavnej úlohe v komédii. Minuloročný víťaz, seriál Moderná rodina televízie ABC, má na konte 12 nominácií vrátane kategórie najlepší komediálny seriál.
      Film televízie HBO Behind the Candelabra o živote pianistu Liberaceho si odniesol 15 nominácií. Michael Douglas ako Liberace a Matt Damon ako jeho milenec sa uchádzajú o ceny pre herca v hlavnej úlohe v miniseriáli alebo filmovej kategórii.
      Prestížne televízne ceny Emmy udeľuje americká Akadémia televíznych umení a vied. Tento rok vyhlási laureátov 22. septembra v priamom prenose na kanáli CBS.

Copyright © TASR 2013


Súdny dvor Európskej únie zamietol odvolania, ktoré podali Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) a Európska futbalová únia (UEFA) proti rozsudkom belgického a britského všeobecného súdu o televíznom vysielaní majstrovstiev sveta a Európy. Verdikt sa odvoláva na smernicu umožňujúcu členským štátom zakázať exkluzívne vysielanie udalostí, ktoré považujú za udalosti veľkého významu pre svoju spoločnosť, ak by takéto vysielanie zbavilo podstatnú časť verejnosti možnosti sledovať tieto udalosti vo voľne prístupnej televízii.
Pre FIFA a UEFA predstavuje predaj práv na televízne vysielanie týchto vrcholných súťaží dôležitý zdroj ich príjmov. Belgicko a Spojené kráľovstvo zaradili oba futbalové šampionáty do zoznamu udalostí veľkého významu pre ich spoločnosti. Zoznam odoslali Európskej komisii, ktorá rozhodla, že sú v súlade s právom Európskej únie. FIFA a UEFA napadli tieto rozhodnutia pred všeobecným súdom, pričom spochybnili skutočnosť, že by všetky tieto zápasy mohli predstavovať udalosti veľkého významu pre spoločnosť v týchto štátoch. Keďže súdy zamietli ich žaloby, podali odvolania na Súdny dvor EÚ, ktorý rozhodnutie potvrdil. Zároveň však pripustil, že nie všetky zápasy záverečného turnaja MS a ME majú pre verejnosť rovnaký význam, keďže verejnosť priznáva osobitnú váhu rozhodujúcim zápasom najlepších tímov, ako sú finále a semifinále, a tiež stretnutiam s účasťou príslušného národného tímu. V dôsledku toho sa tieto turnaje musia považovať za udalosti, ktoré v zásade možno rozdeliť na rôzne zápasy alebo fázy, pričom vymedzenie ako udalosti veľkého významu sa nemusí nevyhnutne vzťahovať na všetky z nich.
V tejto súvislosti Súdny dvor EÚ konštatoval, že na rozdiel od rozsudkov všeobecných súdov sú členské štáty povinné oznámiť Európskej komisii dôvody, prečo sa domnievajú, že záverečná fáza MS a ME predstavuje ako celok jedinú udalosť veľkého významu pre ich spoločnosť. To sa však netýka Belgicka a Spojeného kráľovstva, kde všetky zápasy záverečných fáz obidvoch turnajov skutočne vyvolávajú dostatočný záujem na to, aby mohli byť udalosťou veľkého významu. Za týchto okolností Súdny dvor EÚ v celom rozsahu zamietol odvolania, ktoré podali FIFA a UEFA.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.