25. 8. 2013

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Indická polícia zatkla dnes už posledného z piatich mužov hľadaných v súvislosti s hromadným znásilnením fotoreportérky, ktoré sa stalo vo štvrtok v meste Bombaj.
      Dvadsaťdvaročná obeť sa úspešne uzdravuje v nemocnici a médiám povedala, že sa už nevie dočkať, kedy sa vráti do práce. "Znásilnenie nie je koniec života," citoval mladú ženu denník Times of India.
      Piateho podozrivého zatkla polícia v indickom hlavnom meste Naí Dillí po tom, čo ostatných štyroch dolapila v Bombaji.
      Všetkým piatim podozrivým hrozí potrestanie podľa nového prísneho zákona, ktorý hornú hranicu väzby za znásilnenie stanovuje na 20 rokov, konštatuje agentúra AP.
      Fotoreportérku napadli vo štvrtok, keď fotografovala opustenú textilnú továreň. Opakovane ju znásilnili, zatiaľ čo jej mužského kolegu zviazali a zbili.
      Mladá žena viackrát vyšetrujúcim orgánom povedala, že muži jej vzali fotoaparát a vyhrážali sa jej, aby o ich trestnom čine nikomu nehovorila. Potom ich oboch nechali na železničných koľajach a odišli.
      Skupinové znásilnenie v Bombaji znovu vyvolalo rozhorčenie a pobúrenie indickej verejnosti. Tá bola vlani v decembri šokovaná a zhrozená hromadným znásilnením študentky v Naí Dillí, ktoré sa skončilo jej smrťou.


Významní redaktori vplyvných škandinávskych denníkov dnes v spoločnom vyhlásení kritizovali Britániu za zneužitie zákona na boj s terorizmom na "obťažovanie" denníka Guardian a ľudí s ním spojených. Súčasne upozornili, že táto situácia by mohla ohroziť médiá na celom svete.
      Spoločný list podpísali šéfredaktori štyroch severských denníkov: švédskeho Dagens Nyheter, nórskeho Aftenposten, fínskeho Helsingin Sanomat a dánskeho Politiken. Uvádzajú v ňom, že sú prekvapení a znepokojení faktom, že taký ochranca demokracie a slobody slova ako Británia "zneužíva zákon na boj s terorizmom s cieľom legalizovať to, čo vedie k obťažovaniu denníka (Guardian) i ľudí s ním spojených".
      Terčom kritiky sú britskí úradníci, pretože na základe spomínaného zákona skonfiškovali dáta, ktoré získal americký novinár, politický komentátor a bloger Glenn Greenwald od svojho partnera Davida Mirandu, a nariadili zničenie počítačovej techniky patriacej denníku Guardian.
      V júni toho roku sa Greenwald stal všeobecne známou osobou po tom, ako denník Guardian na svojich stránkach priniesol prvý zo série jeho materiálov o podrobnostiach sledovacích programov USA a Británie. Pri ich písaní Greenwald vychádzal zo spisov, ktoré zverejnil bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry Edward Snowden.
      Podľa vyjadrenia polície skonfiškované dokumenty obsahujú vysoko citlivé skutočnosti, ktoré by po prípadnom zverejnení mohli ohroziť ľudské životy.
      Greenwaldovho priateľa Davida Mirandu minulú nedeľu deväť hodín zadržiavali na londýnskom letisku Heathrow na základe britského protiteroristického zákona. Polícia u neho objavila materiály, ktorých sa po predbežnej analýze ujali detektívi protiteroristickej polície a začali vo veci kriminálne vyšetrovanie.
      Mirandu, brazílskeho štátneho občana, ktorý prenášal dokumenty medzi Greenwaldom a Snowdenovou berlínskou spojkou, po deviatich hodinách prepustili bez obvinenia, ale skonfiškovali mu prenosný počítač, mobilný telefón, pevný disk z počítača a pamäťové médiá.


Copyright © TASR 2013