30. 8. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Rodákovi, profesorovi Ladislavovi Sárovi, včera v miestnej časti obce Podbrezová – Lopeji v okrese Brezno odhalili pamätnú tabuľu pri príležitosti nedožitého 100. výročia jeho narodenia. Na pietnom akte sa zúčastnil predseda vlády SR Robert Fico.
      Ako pre TASR uviedol starosta obce Ladislav Kardhordó, pamätnú tabuľu umiestnili na pamätníku padlých v Lopeji. Sára zahynul počas náletu amerických stíhačiek na nacistický transport do koncentračného tábora 19. februára 1945.
      Starosta pokračoval, že profesor Ladislav Sára sa narodil 9. 2. 1913 v Lopeji. Po vypuknutí Slovenského národného povstania (SNP) v roku 1944 bol prvý hlásateľ Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici. "Bol to jeho hlas, ktorý povzbudzujúcim Chalupkovým štvorverším z básne Mor ho!, ako prvý burcoval národ do boja. Skoncipoval aj prvé revolučné texty a mobilizačné výzvy, ktoré v prvých dňoch aj sám čítal," priblížil Kardhordó.
      Ako premiér pri príležitosti odhalenia pamätnej tabule uviedol, takmer všade pripomína, že Slováci by mali zdvihnúť hlavu, pretože majú byť na čo hrdí, aj na udalosti, aj na významných ľudí. "Ak si uvedomíme, že to bol prvý slovenský hlásateľ, ktorý oznámil najvýznamnejšie informácie o SNP, tak mu takáto tabuľa právom patrí," dodal Fico.


Copyright © TASR 2013