10. 10. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol, že turecké orgány porušili slobodu vyjadrovania, keď denníku Cumhuriyet zakázali používať úryvok z rozhovoru terajšieho prezidenta Abdullaha Güla spred 18 rokov. V článku s názvom Tureckí islamisti smerujú k moci sa denník opieral o Gülovo interview pre britský denník Guardian, v ktorom sa vyjadril o vývoji v Turecku, že ide o "koniec tureckej republiky a s určitosťou chceme zmeniť turecký sekulárny systém". Denník tento výrok použil v kampani pred prezidentskými voľbami v roku 2007. Gül podal sťažnosť na súd, ktorý predbežne zakázal médiám citát z inkriminovaného rozhovoru používať. Neskôr síce sťažnosť stiahol, no medzitým sa stal prezidentom a už nepokladal za dôležité na nej trvať. ESĽP so sídlom v Štrasburgu však nariadil tureckej vláde finančne odškodniť vydavateľa denníka, jeho vlastníka ako aj dotknutých novinárov.
V Turecku dlhodobo prebieha zápas medzi zástancami sekulárneho systému reprezentovaného najmä armádou a islamistami, ktorých vplyv vzrástol vďaka súčasnému premiérovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a jeho strane AKP. Rozpor sa výrazne prejavil v júni, keď sa demonštrácie za zachovanie parku v Istanbule rozrástli na mohutné protivládne nepokoje. Erdoganovou silnou pozíciou však v konečnom dôsledku neotriasli.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf musel vyhľadať lekársku pomoc, keď si prečítal, ako podľa vplyvného konzervatívneho denníka hodnotil nedávny telefonický rozhovor iránskeho prezidenta Hasana Rúháního s prezidentom USA Barackom Obamom.
Zaríf na svojom konte na Facebooku napísal, že v utorok musel zrušiť všetky schôdzky a ísť do nemocnice s bolesťami chrbtice a svalovými kŕčmi, ktoré sa ho zmocnili, keď sa v článku denníka Kejhán dočítal, že rozhovor Rúháního s Obamom týkajúci sa iránskeho jadrového programu údajne považuje za "nevhodný". Denník ho chybne citoval aj pri hodnotení jeho vlastného rozhovoru s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym, ktorý údajne označil za "pridlhý".
Agentúra AP pripomína, že iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí podporuje Rúháního ústretovosť voči Spojeným štátom, niektoré aspekty tohto úsilia však označil za "nie vhodné", čím mal zrejme na mysli práve spomínaný telefonát. Ten sa uskutočnil 27. septembra počas Rúháního návštevy na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Išlo o prvý kontakt na najvyššej úrovni od roku 1979.
Denník Kejhán vychádza pod priamym dohľadom Úradu najvyššieho duchovného vodcu a je považovaný za jeden z najkonzervatívnejších denníkov v Iráne.

Copyright © TASR 2013