8. 10. 2013

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné


Vysielatelia televízií Markíza aj JOJ majú zaplatiť za reklamy vo vysielaní tisíceurové pokuty. Na svojom dnešnom zasadnutí o tom rozhodla Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR).
      Pokutu vo výške 4000 eur má zaplatiť vysielateľ MARKÍZA - SLOVAKIA za príliš hlasnú reklamu počas vysielania filmu Harry Potter a Dary smrti v marci tohto roka. Vysielateľ TV JOJ - MAC TV dostal sankciu vo výške 3500 eur za nadmerné prerušovanie programu reklamou počas programu Miss Slovensko 2013 v apríli.
      Na porušenie zákona licenčná rada upozornila vysielateľa TV JOJ preto, že v marci pri odvysielaní príspevku Postav dom, zasaď strom a ... (... najprv si vybavuj papiere) v relácii Noviny neposkytol priestor na vyjadrenie a ani nesprostredkoval argumenty dotknutej strany príspevku – susedovi stavebníčky. Podobnú sankciu - upozornenie na porušenie zákona, dostal aj Rozhlas a televízia Slovenska preto, že v Rádiožurnále, konkrétne v príspevku Tepelné hospodárstvo v Liptovskom Mikuláši odvysielanom v máji, boli podľa RVR prezentované jednostranné a neúplné informácie o zámere vedenia mesta Liptovský Mikuláš, týkajúcom sa fungovania tepelného hospodárstva v meste.
      Voči vysielateľovi Markízy začala licenčná rada správne konanie vo veci možného porušenia paragrafu o ochrane maloletých v súvislosti s vysielaním programu Dědictví aneb Kurvahošigutntag v auguste tohto roka o cca 13.48 h, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov. Správne konanie začala rada aj voči vysielateľovi TV JOJ vo veci možného porušenia rovnakého paragrafu v súvislosti s vysielaním programu Slnko, seno, slanina v júli o cca 20.31 h a v auguste o cca 22.40 h.
      TASR informácie poskytla Lucia Jelčová z RVR.


Copyright © TASR 2013