14. 2. 2014

VIVA NEWS

VIVA NEWS


 


Ak by chcelo lokálne bratislavské Superadio vysielať pod názvom Viva Metropol, muselo by to Rade pre vysielanie a retransmisiu (RVR) oznámiť, uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Reagovala na dnes zverejnený oznam na facebookovom profile Rádia Viva, v ktorom sa píše, že "od 17. februára 2014 od 6:00 budete opäť počuť vaše obľúbené hlasy, najlepšiu hudbu všetkých čias a všetko ostatné, čo ste mohli v minulom roku počuť na frekvenciách Rádia VIVA. To všetko bude na frekvenciách 101,1 a 94,9 vysielať VIVA Metropol". Licenčná rada však pripomína, že na 28 frekvenciách, na ktorých do decembra 2013 vysielalo Rádio Viva, sa vysielať nedá až do rozhodnutia súdu.
Ako pripomenula Jelčová, "frekvencie 101,1 MHz Bratislava a 94,9 MHz Bratislava sú pridelené vysielateľovi Intersonic spol. s r.o. (programová služba Superadio)". Rádio vysiela lokálne iba v Bratislave. Podľa zákona o vysielaní a retransmisii "je vysielateľ povinný oznámiť rade všetky zmeny týkajúce sa údajov uvedených v žiadosti o licenciu a v dokladoch priložených k tejto žiadosti do 15 dní od vzniku týchto zmien. Takýmito zmenami sú aj zmena názvu programovej služby a zmena programovej skladby. Na základe oznámenia rada buď rozhodne o zmene udelenej licencie, alebo zmenu zamietne a určí lehotu na nápravu", upozornila Jelčová. Dodala, že spoločnosť Intersonic spol. s r.o. RVR nedoručila žiadnu žiadosť týkajúcu sa spomenutých zmien. Agentúre SITA sa so spoločnosťou Intersonic zatiaľ nepodarilo skontaktovať.
Na frekvenciách, ktoré využívalo Rádio Viva, sa vysielať nedá až do rozhodnutia súdu. Najvyšší súd o rozhodnutí RVR o udelení frekvencií spoločnosti Corporate Legal, s.r.o. zatiaľ nerozhodol. "Prípadná žiadosť o zmenu licencie spoločnosti Intersonic spol. s r.o. toto rozhodnutie Rady neovplyvňuje," dodala pre SITA Jelčová.
Platnosť licencie, na základe ktorej vysielalo Rádio Viva, sa skončila 21. decembra 2013 a podľa zákona sa nedala predĺžiť. Na 28 frekvenciách Vivy malo od 22. decembra 2013 vysielať nové Info Rádio. Rozhodla o tom RVR vo výberovom konaní na obsadenie frekvencií pre rozhlasové terestriálne vysielanie 15. mája 2012. Napokon však na frekvenciách zavládlo ticho. Najvyšší súd SR totiž RVR 19. decembra 2013 oznámil, že odkladá vykonateľnosť jej rozhodnutia, ktorým licenciu na vysielanie na frekvenciách Vivy pridelila spoločnosti Corporate Legal, s.r.o. Uznesenie najvyššieho súdu znamená, že nástupca - Corporate Legal, nemohol začať vysielať. Na frekvenciách je až do skončenia súdneho sporu ticho.
O všetky frekvencie, na ktorých vysiela Rádio Viva, mali záujem štyria uchádzači (Rádio Viva, a.s., Viva Production House, s.r.o., Corporate Legal, s.r.o. a Radio Play, s. r. o.). Nakoniec sa pre nedodanie dokumentov rozhodovalo medzi tromi a rada v máji 2012 z nich vybrala spoločnosť Corporate Legal, s.r.o. Ako po rozhodnutí RVR povedal jej predseda Miloš Mistrík, je to spoločnosť, ktorá sa zaoberá nehnuteľnosťami a deklarovala dostatok zdrojov. Hlasovanie o nej nebolo v licenčnej rade jednomyseľné, päť členov hlasovalo za a štyria proti. Rádio toto rozhodnutie licenčnej rady následne napadlo na Najvyššom súde SR. Ten podľa predsedu RVR Miloša Mistríka konštatoval tri procesné chyby v konaní. Rada ich opravila, rešpektovala rozhodnutie Najvyššieho súdu SR a urobila nové hlasovanie 3. decembra 2013. V ňom RVR opätovne rozhodla, že frekvencie pridelia spoločnosti Corporate Legal. Konštatovala, že platnosť licencie, na základe ktorej vysiela Rádio Viva, sa končí 21. decembra 2013 a zo zákona ju nie je možné predĺžiť. Vysielateľ Rádia Viva - spoločnosť Viva Production House, s.r.o. na spomínané rozhodnutie rady oznámili petíciu a protesty na svoju podporu. Genéza výberového konania na frekvencie Rádia Viva je zverejnená na webstránke Rady pre vysielanie a retransmisiu, konkrétne na internetovej adrese - http://www.rvr.sk/sk/spravy/?aktualitaId=2226.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané