25. 4. 2014

Vyjadrenie predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetty Macejkovej k informáciám v súvislosti s prepustením Štefana Sz.

Vyjadrenie predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky
 
Ivetty Macejkovej k informáciám v súvislosti s prepustením Štefana Sz.

V uplynulých dňoch sa viaceré médiá venovali téme prepustenia Štefana Sz. obvineného z dvojnásobnej vraždy na slobodu. Senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vyhovel v stredu 23. apríla 2014 sťažnosti Štefana Sz. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a prepustil ho z väzby. Dôvodom rozhodnutia bolo procesné pochybenie.
Podľa niektorých informácií malo byť toto rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky dôsledkom rozhodnutia senátu Ústavného súdu Slovenskej republiky v prípade obvinených tzv. piťovcov. Takéto tvrdenie Ústavný súd Slovenskej republiky vníma ako nekonkrétne a vágne. Kým nie je známy text odôvodnenia rozhodnutia NS SR nie je možné k tomuto tvrdeniu zaujať jednoznačné stanovisko. Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky požiadala Najvyšší súd Slovenskej republiky o zaslanie predmetného rozhodnutia, pretože informácie dosiaľ zverejnené v médiách nesvedčia o tom, že by prepustenie Štefana Sz. na slobodu malo byť dôsledkom rozhodnutia senátu Ústavného súdu v kauze tzv. piťovcov (nález vedený pod sp. zn. II. ÚS 18/2013).