7. 12. 2014

IPI NEWS

IPI NEWS

Slovenský výbor Medzinárodného tlačového inštitútu (International Press Institute, IPI) v máji tohto roka spustil kampaň s tromi hlavnými cieľmi. Jedným z nich je vypustenie paragrafov o poškodzovaní mena a ohováraní z trestných zákonov. Presadzuje tiež právnu reguláciu "odškodného" podľa Občianskeho zákonníka. Chce, aby sa zaviedli limity tzv. odškodného (náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch), ktoré sa budú odvíjať napríklad od zdaneného zisku média alebo iných merateľných kritérií. IPI taktiež podporuje zriadenie silného samosprávneho mediálneho organu s kompetenciami na úrovni zákona, cez ktorý by sa dalo predísť mnohým sudom s médiami.
Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová, "rozumieme požiadavkám časti novinárskej obce, no platí, že pred zákonom si musíme byť všetci rovní". Podľa hovorcu ministerstva kultúry Jozefa Bednára spomínaná problematika patrí do kompetencie ministerstva spravodlivosti. Výnimkou je iba tretia požiadavka na samosprávny mediálny orgán. "Pokiaľ by takýto samosprávny mediálny orgán požíval rešpekt vydavateľov a novinárov, mal by svoj zmysel. Zatiaľ však máme inú skúsenosť s podobným orgánom - Tlačovou radou SR - ktorej zakladateľmi boli aj vydavatelia tlače, ale ani oni sami tento samoregulačný orgán nerešpektovali," tvrdí Jozef Bednár.
"IPI Slovensko nepožaduje zmeny Trestného zákona a Občianskeho zákonníka špeciálne pre novinárov. My chápeme, že spomínaná problematika spadá do kompetencie ministerstva spravodlivosti. Odstránenie ohovárania z Trestného zákona ako všeobecný akt sa týka všetkých občanov, nielen novinárov. To isté platí aj pre limity odškodného v Občianskom zákonníku," uviedol pre agentúru SITA predseda Správnej rady IPI Slovensko Pavol Múdry. Kampaň podľa neho robia preto, že sa to týka vo zvýšenej miere novinárov a médií. "Od bežného občana sudca ešte nežiadal 200-tisíc eur za poškodenie svojej cti, či áno? A trestné oznámenia na bežného občana asi verejní činitelia tiež bežne nepodávajú," zdôrazňuje Múdry. IPI Slovensko tvrdí, že hrozba nepodmienečného trestu na 2 až 8 rokov za prejavenie názoru či zverejnenie informácie, aj keď nesprávnej, je reliktom minulosti. "A náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch vo výškach, aké požadujú politici či sudcovia, ale aj iné organy činné v trestnom konaní, v porovnaní s výškou odškodnení za ujmy na zdraví či živote, považujeme za absurdné," doplnil pre SITA Pavol Múdry. Pripomenul zároveň, že obe spomínané zákonné zmeny, teda dekriminalizáciu ohovárania a poškodzovania mena (Trestný zákon) a aj spresnenie kritérií na výšku sadzieb náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch (Občiansky zákonník) podporujú dlhodobo aj Predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovič a IPI na celosvetovej úrovni. Vyjadrili sa tak na medzinárodnej diskusii venovanej týmto zmenám v legislatíve: "Sloboda médií po 25 rokoch: Potrebujeme odstrániť legislatívne prekážky", ktorá sa konala 25. novembra v Bratislave.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.