11. 12. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Počítačový vedec, vynálezca webu Tim Berners-Lee dnes vyzval na uznanie dostupného prístupu na internet za ľudské právo. Správa Web Index totiž ukázala, že miliardy ľudí nemajú stále prístup na internet a sledovania užívateľov webu a cenzúry zo strany vlád pribúda. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Tim Berners-Lee dnes povedal, že internet by mohol pomôcť riešiť nerovnosť, ale iba čo sa týka práva na súkromie a slobodu vyjadrovania. Brit, ktorý v roku 1990 spustil web, dnes zverejnil najnovšiu správu svojej nadácie, World Wide Web Foundation, ktorá sleduje globálny dosah internetu.
Správa Web Index zistila, že v najmenej 84 percentách krajín sú slabé zákony chrániace ľudí pred masovým sledovaním na internete, prípadne vôbec neexistujú. Konštatuje tiež, že takmer 40 percent z hodnotených krajín blokuje citlivý online obsah a polovica všetkých užívateľov webu žije v krajinách, ktoré vážne obmedzujú ich práva online.
Takmer 4,4 miliardy ľudí - prevažne v rozvojových krajinách - stále nemá prístup na internet, uvádza správa Web Index.
"Nadišiel čas uznať internet za základné ľudské právo," citovala jeho vynálezcu agentúra AP. "To znamená garantovať dostupný prístup pre všetkých, zabezpečiť, že balíčky internetu budú dodávané bez obchodnej či politickej diskriminácie a chrániť súkromie a slobodu užívateľov webu bez ohľadu na to, kde žijú."
Dánsko, Fínsko a Nórsko označila správa za najlepšie krajiny čo sa týka užívania internetu, čo znamená, že ho najlepšie využívajú pre ekonomický, politický a sociálny pokrok. Na opačnej strane tejto stupnice 86 hodnotených krajín sa nachádzajú Jemen, Mjanmarsko a Etiópia.
Berners-Lee pracoval ako počítačový inžinier v ženevskom laboratóriu CERN-u, keď v roku 1989 navrhol vytvorenie webu.

Panarabská televízia al-Džazíra dnes informovala, že jeden z jej reportérov zahynul pri nehode, keď sa autom presúval na miesto, odkiaľ mal písať o bojoch medzi sýrskymi vládnymi jednotkami a povstalcami.
V Katare sídliaca televízia spresnila, že novinár v stredu večer počas jazdy v okolí dediny Šajch Maskín v provincii Dará, kde momentálne prebiehajú prudké boje, vypol svetlá auta, aby sa nestal terčom streľby vládnych síl. Krátko na to však autom narazil do vozidla sýrskej opozície. Podľa al-Džazíry bol novinár namieste mŕtvy.
Túto verziu potvrdil pre AP aj jeden z aktivistov, ktorí monitorujú konflikt a informujú o tom zahraničné médiá.
V oblasti dediny Šajch Maskín prišli v pondelok o život aj traja novinári zo sýrskej proopozičnej televízie Orient News, keď ich auto zasiahla raketa, ktorú podľa Orient News vypálili vládne sily. Túto informáciu sa zatiaľ nepodarilo potvrdiť z nezávislých zdrojov.
Od vypuknutia sýrskeho konfliktu, ktorý trvá už štvrtý rok, prišlo o život už viac ako 70 novinárov, informoval v stredu Výbor na ochranu novinárov.
Najväčšiu pozornosť vo svete vyvolali brutálne vraždy zahraničných spravodajcov, ktorých podrezali kati extrémistickej organizácie Islamský štát. Drvivá väčšina novinárov, ktorí prišli v Sýrii o život, však boli Sýrčania.

Copyright © TASR 2014

Predstavitelia spoločnosti CBS Corporation v stredu oznámili, že posledné vydanie talkšou Late Show with David Letterman odvysielajú 20. mája. Šesťdesiatsedemročný Letterman ohlásil svoj plánovaný odchod do dôchodku ešte v apríli s tým, že sa tak stane pravdepodobne na budúci rok. Novým moderátorom Late Show bude Stephen Colbert, ktorý má momentálne vlastnú šou The Colbert Report. Tá sa však skončí už o týždeň, 18. decembra. Podľa informácií denníka The New York Times by mal Colbert začať moderovať Late Show až v septembri 2015.
David Letterman odštartoval kariéru v 70. rokoch ako moderátor talkšou v rádiu, neskôr prešiel do televízie, kde najprv hlásil správy a počasie. V roku 1975 sa presťahoval z rodného Indianapolisu do Los Angeles, kde sa živil ako stand-up komik. Následne sa objavil ako hosť vo viacerých televíznych programoch a seriáloch a od roku 1978 sa stal pravidelným hosťujúcim moderátorom talkšou The Tonight Show Starring Johnny Carson. V roku 1980 začal moderovať vlastnú rannú talkšou The David Letterman Show, ktorú ale ešte v tom istom roku zrušili. O dva roky neskôr však začal moderovať večernú talkšou Late Night with David Letterman, ktorú vysielali až do roku 1993, keď Letterman odišiel z televízie NBC do CBS. Tam odvtedy moderuje spomínanú Late Show with David Letterman. Počas kariéry ho už 52-krát nominovali na cenu Emmy, pričom sedemkrát sa mu ju podarilo aj získať, z toho dve boli Daytime Emmy a päť Primetime Emmy.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.