10. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Obľúbený čínsky moderátor sa ospravedlnil za hanlivé výroky o zakladateľovi modernej Číny Mao Ce-tungovi. Výrok zaznel počas súkromnej večere a aféra vypukla po tom, ako sa videozáznam z nej objavil na sociálnych sieťach. Televízia CCTV ho z vysielania dočasne stiahla.
Moderátor Pi Fu-ťien ospravedlnenie zverejnil na svojom mikroblogu, ktorý sleduje 1,3 milióna ľudí. Napísal, že sa cíti byť vinný, a uviedol, že sa verejnosti hlboko ospravedlňuje. Pi vyhlásil, že ako verejne činná osoba si z prípadu zobral ponaučenie a bude si dávať väčší pozor.
Aféra prepukla po tom, ako sa na internete objavil 56-sekundový záznam, v ktorom 56-ročný moderátor Pi spieva revolučnú pieseň v štýle čínskej opery, pričom na adresu zakladateľa Číny použije neslušné slovo - vrátane synonyma pre ženské genitálie - a vyhlási, že doviedol čínsky ľud k biede.
Televízna spoločnosť CCTV v reakcii na to moderátora stiahla z vysielania a incident preveruje.
Aféra oživila debatu o slobode slova v Číne a o Maovi, ktorého mnoho Číňanov naďalej obviňuje zo zodpovednosti za hladomor na prelome 50. a 60. rokov a chaos a teror, ktorý sprevádzal kultúrnu revolúciu.
Kým prívržencov Maa moderátorovo žartovanie pobúrilo, ozvali sa aj hlasy, že Pi by nemal byť trestaný za slová, ktoré vyriekol v súkromí.
Pi Fu-ťien je obľúbeným moderátorom: od roku 2011 uvádza slávnostný koncert pri príležitosti lunárneho Nového roku, čo je najpopulárnejší program v Číne. Okrem toho moderuje aj čínsku súťaž v hľadaní talentov.
Čínske vedenie považuje televíziu CCTV za vplyvný a užitočný nástroj propagandy nielen v zahraničí, ale aj v rámci Číny, kde sa komunistická strana snaží udržať si kontrolu nad miestnymi médiami. Agentúra Reuters však uvádza, že CCTV čelí obvineniam z korupcie a svojím nemenným formátom a častým opakovaním programov sa márne snaží získať si mladších divákov - tí dávajú prednosť atraktívnejším televíznym kanálom z Hongkongu, Taiwanu, Južnej Kórey a USA, ktoré sledujú prostredníctvom internetu.

Novinár anglickej redakcie panarabskej televízie al-Džazíra Mohamed Fahmy, ktorý v Egypte po prepustení na kauciu čaká na súdny proces, podpísal zmluvu na knihu. Jej vydavateľom bude nakladateľstvo Random House Canada, informovala dnes agentúra AP.
Fahmy je naturalizovaný Kanaďan narodený v Egypte, kde ho v roku 2013 spolu s dvoma ďalšími kolegami zatkli. Trojicu novinárov obvinili z členstva v teroristickej organizácii a vysielania sfalšovaných reportáží, ktorých cieľom bolo ohroziť národnú bezpečnosť a poškodiť obraz Egypta v zahraničí.
Novinári vo svojich výpovediach trvali na tom, že robili len svoju prácu, keď pripravovali reportáže z proislamistických protestov, ktoré sa konali na podporu armádou neskôr zosadeného prezidenta Muhammada Mursího.
Troch žurnalistov al-Džazíry vlani v júni odsúdili na sedem až desať rokov väzenia. Tento súdny proces kritizovalo aj viacero ľudskoprávnych organizácií. Začiatkom tohto roka egyptský najvyšší súd pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu.
Samotný Fahmy kritizuje Kanadu za to, že nevyvíjala dostatočné úsilie na jeho prepustenie: jeho kolegu z Austrálie a spoluobvineného Petra Gresta totiž vo februári na základe prezidentského výnosu prepustili z väzenia a deportovali z Egypta.
Fahmy minulý týždeň obvinil Kanadu, že mu odmieta vydať nový pas - tvrdí, že ho potrebuje, aby sa mohol oženiť. Svojho egyptského občianstva sa Fahmy medzičasom vzdal. Kvôli súdnemu procesu sa každý deň musí hlásiť polícii a nesmie opustiť Egypt.
Fahmy tiež agentúre AP poskytol list kanadského veľvyslanectva, v ktorom sa uvádza, že ambasáda "odporúča, aby boli rešpektované súdom nariadené obmedzenia (Fahmyho) pohybu". Hovorkyňa kanadského rezortu diplomacie potvrdila, že Fahmy pas dostane, keď budú splnené podmienky jeho kaucie.
S Fahmym na súdny proces čaká aj egyptský novinár Bahir Muhammad.
Televízia al-Džazíra sídli v Katare, ktorý je jedným z hlavných podporovateľov politickej organizácie Moslimské bratstvo, v Egypte medzičasom zakázanej.

Copyright © TASR 2015