5. 7. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Noviny Terchová a podujatie Cyrilometodské dni tvoria spojité nádoby, pretože pri ich vzniku pred štvrťstoročím stál rovnaký tvorivý potenciál. Počas podujatia Boli sme prví v republike!, ktoré bolo súčasťou 26. ročníka Cyrilometodských dní v Terchovej, to povedal iniciátor vzniku novín Peter Cabadaj.
Myšlienka vydávať noviny sa podľa neho narodila v roku 1990 po návrate mladých ľudí do rodného prostredia. Na vznik novín i Cyrilometodských dni, ktoré zavŕši v nedeľu 5. júla omša na vrchu Oravcove, si spomína ako na úžasné prepojenie ľudí, ktorí mali plno nápadov, energie a tvorivosti. "Chceli ponúknuť tomuto prostrediu nielen nový typ modernej duchovnej akcie. Ale aj moderný prvok, zvaný noviny. Ktorý bude všetko úsilie v Terchovej a okolí dokumentovať, reflektovať a zachovávať pre budúce generácie," uviedol Cabadaj.
Novinársky potenciál sa podľa neho v Terchovej tvoril prirodzeným spôsobom a hneď po vzniku novín sa ozvali prví aktívni prispievatelia. "Hlavne starší ľudia mali v tom čase k tomu mimoriadne citový, až emotívny vzťah. Pre nich boli hlavne historické články návratom do čias mladosti. Viacerí z nich v Terchovej roky nežili a takto si oživovali svoju mladosť práve cez historické články v našich novinách," podotkol iniciátor vzniku novín Terchová.
Pripomenul, že najskôr prispievali terchovskí novinárski veteráni, ako bol Vlado Križo – terchovský kronikár. "Jozef Gargulák písal krásne články o histórii turizmu, o historkách, ktoré súviseli s Vrátnou, so Štefanovou. Dekan Jozef Šabo päť rokov viedol rubriku Farské listy. Dvojstránku. Sám si ju pripravoval a redigoval. V Bratislave pani Alica Bezáková. A Milan Moravčík starší, náš terchovský básnik. Tieto mená nespomínam nijako samoúčelne. Pred piatimi rokmi boli všetci prítomní na 20. výročí našich novín. Žiaľ, 25. výročia novín sa už ani jeden z nich nedožil," zdôraznil Cabadaj.
Doplnil, že po nich prišli mladšie ročníky, hlavne chlapcov, ktorí sa začali veľmi aktívne prejavovať. "A najvýraznejšie z nich Marián Zajac, dlhoročný zástupca starostu našej obce. Potenciál novín sa v poslednom roku stabilizoval. Je pomerne silný a dnes si už iba nostalgicky zaspomínam, že hlavne v roku 1990 a 1992 som musel 98 percent textov písať sám, aby boli noviny udržateľné a mohli vychádzať ako mesačník. Dnešný potenciál novín je kreatívny, perspektívny a sú to ľudia, ktorí hlavne robotu robiť chcú a chcú, aby noviny pokračovali naďalej," dodal Cabadaj.
O distribúcii prvých čísel hovorí ako o romantickom období, kedy stačilo osloviť dvoch, troch agilných mládencov a do dvoch hodín už mali noviny všetky krčmy a obchody v Terchovej. "To bolo také priekopnícke, romantické obdobie, ktoré samozrejme nemohlo vydržať dlho. Možno tri, štyri čísla. Potom už bolo treba komunikovať s novými majiteľmi obchodov, zariadení cestovného ruchu. A tak distribúcia funguje viac-menej už 15 rokov stabilizovane. V tom zmysle, že máme pravidelných odberateľov práve majiteľov obchodov, reštaurácií, potravín, hotelov. S tým, že náklad dokážeme bez väčších problémov predať," skonštatoval Cabadaj.
Terchovský minister kultúry - riaditeľ Miestneho kultúrneho strediska Rudolf Patrnčiak zdôraznil, že noviny ponúkli za 25 rokov možnosť prezentácie množstvu ľudí, ktorí vedeli písať, a pamätníkom. "Úžasný prínos bol v tom, že mladí ľudia sa dnes môžu dozvedieť o histórii obce tak, ako to bolo. Mnohé veci by sme vedeli už iba z počutia a mohli by sme ich interpretovať približne. Ale noviny dávali priestor generáciám, ktoré tu už dnes nie sú. A podarilo sa nám zachytiť svoju históriu. V neposlednom rade sa dal na jedno miesto materiál, ktorý slúži ďalším generáciám. Mnoho študentov chodí pri tvorbe diplomových prác čerpať z našich novín. A tým Terchovú stále udržujú na výslní slovenského sveta," prízvukoval Patrnčiak.
"Noviny Terchová sa dostali minimálne na štyri kontinenty a dodnes ich čítajú cez internet naši priatelia v Amerike, Austrálii a Južnej Amerike. Čiže, naše noviny pozná skoro celá zemeguľa, azda s výnimkou Antarktídy. Lebo v Afrike a v Ázii máme svojich misionárov, dokonca našich prispievateľov - chlapcov, ktorí v Terchovej vyrástli. Takže, áno, terchovské noviny sú známe na všetkých kontinentoch," uzatvoril Cabadaj.

Slovenská informačná služba (SIS) za posledného dva a pol roka stále intenzívnejšie komunikuje s médiami. "Výrazne rastúci trend sme zaznamenali od roku 2013, keď sa počet zodpovedaných dopytov novinárov počas dva a pol roka priblížil k 500. Za dôležitý v tejto súvislosti považujeme trend, že počty žiadostí z externého prostredia sa každý rok prakticky zdvojnásobujú. Pokiaľ ide o zmienky SIS v tlačených a elektronických médiách (bez internetových portálov) uvádza agentúra Storin za obdobie uplynulého dva a pol roka v súvislosti s našou spravodajskou službou až 4791 informácií," uviedol pre TASR hovorca SIS Branislav Zvara.
Pred rokom 2013 inštitút tlačových správ SIS vôbec nevyužívala. "Súčasné otvorenie sa médiám a verejnosti znamenalo, že sme v uplynulých dvoch rokoch médiám poskytli desiatky osobitných tlačových správ, medzi ktorými boli napríklad tlačové správy s varovaniami občanom SR pred ohrozením pri cestovaní do rizikových štátov a regiónov sveta, ako aj osobitné tlačové stanovisko SIS k ZOH v Soči, ku krvavým útokom v Paríži na redakciu Charlie Hebdo," povedal ďalej Zvara.
Podľa jeho slov chce SIS v tomto trende pokračovať aj v budúcnosti, a to aj formou trpezlivého vysvetľovania a informovania v rámci tých "mantinelov, ktoré jej umožňuje platná legislatíva v oblasti utajovaných skutočností".

Copyright © TASR 2015