6. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Srbská vláda prijala niekoľko nových podmienok v procese privatizácie štátnej tlačovej agentúry Tanjug i ďalších mediálnych spoločností, pričom nové podrobnosti tohto privatizačného procesu zverejnila koncom júna. Informovala o tom dnes Rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA).
Srbská vláda oznámila predaj 100-percentného podielu imania agentúry Tanjug, pričom odhadovaná kapitálová hodnota majetku je podľa oznámenia 760 935,74 €. Konečný termín privatizácie pre túto štátom vlastnenú mediálnu spoločnosť bol predĺžený z 30. júna na 31. októbra.
"Právo participovať na privatizačnom procese majú všetky domáce alebo zahraničné právne subjekty a/alebo jednotlivci, ako aj konzorcium. Prihláška pre účasť v tomto procese by mala byť podaná do 30. júla do 15.00 h; otváranie obálok sa uskutoční na pôde Privatizačnej agentúry 3. augusta. Záloha za účasť v procese je 76 093,57 €, splatných v dinároch v hodnote priemerného konverzného kurzu platného v deň uskutočnenia transakcie."
Na zozname srbskej národnej Privatizačnej agentúry sa podľa Rady okrem štátnej tlačovej agentúry Tanjug nachádza tiež desať ďalších srbských mediálnych spoločností.
V prípade, že sa nepodarí tieto spoločnosti sprivatizovať v stanovenej lehote, ich majetok môže byť prevedený na zamestnancov jednotlivých podnikov bez kompenzácie. Pokiaľ pracovníci odmietnu prebrať vedenie týchto organizácií, môžu byť zatvorené, upozornila EANA.
Vláda už skôr oznámila, že jednou z podmienok stanovených na odpredaj štátom vlastnených spoločností, je záruka udržania ich prevádzky po dobu minimálne piatich rokov od zmeny vlastníka.
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych, technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.


Copyright © TASR 2015