17. 11. 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska uvedie v premiére 17. novembra o 21:00 na Dvojke 30-minútový dokument Under My Spell režisérky Lucie Halmovej.
Kantáta Under My Spell, ktorej autorom je Oskar Rózsa, mala koncertnú premiéru v júli 2009 v rámci otváracieho koncertu festivalu Viva Musica! na bratislavskom Hlavnom námestí. Na pódiu sa stretli 70-členný filharmonický orchester, 30-členný spevácky zbor, šesť perkusionistov a slovenská sopranistka Adriana Kučerová.
Dielo následne uviedli v rámci 25. výročia Nežnej revolúcie v Dóme sv. Štefana vo Viedni, v bazilike sv. Štefana v Budapešti a v katedrále sv. Víta, Vojtecha a Václava v Prahe. Dokumentárny film mal pôvodne mapovať sériu týchto unikátnych koncertov, ale slovenská režisérka Lucia Halmová, ktorá v súčasnosti pripravuje scenár svojho celovečerného filmu Pod hladinou, spracovala krátky dokumentárny film obsahujúci rozhovory s Oskarom Rózsom, Adrianou Kučerovou a textárom diela Petrom Kollárom. Práve o jeho texty, ktoré sa zaoberajú slobodou, dušou či spoločnosťou, sa film tematicky opiera. Spomínaní traja protagonisti si kladú otázky, do akej miery sú ľudia slobodní v konsenzuálnej spoločnosti postavenej na zaužívaných zásadách, zvykoch, konvenciách, či predsudkoch a normách. Premýšľajú o duši človeka, o jeho živote a rozhodnutiach, ktoré koná na základe lásky, strachu či neistôt.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.