31. 1. 2016

Zomrel Ladislav Helge

Zomrel Ladislav Helge

Vo veku 88 rokov skonal dnes český režisér a scenárista Ladislav Helge, jeden z uznávaných predstaviteľov českej novej vlny 60. rokov. Autor známej psychologickej drámy Stud (1967) naposledy vydýchol v jednej z pražských nemocníc po dlhoročnom boji s ťažkou chorobou.
Ladislav Helge sa narodil 21. augusta 1927 v Prahe. V oblasti filmu začal pracovať po druhej svetovej vojne - najprv v Československom filmovom archíve a onedlho na pozícii asistenta réžie na Barrandove. Ako režisér debutoval v roku 1957 psychologickou drámou Škola otců. Nasledovali snímky Velká samota (1959), Jarní povětří (1961), Bílá oblaka (1962) v hlavnej úlohe s Ivanom Mistríkom, Bez svatozáře (1963), První den mého syna (1964) a napokon jeho zrejme najznámejší a zároveň posledný film - spomínaná dráma Stud, pri ktorej sa postaral aj o scenár. Jeho sľubnú kariéru však prerušila sovietska okupácia a následná normalizácia. Z politických dôvodov nemohol ďalej tvoriť, výsledkom čoho začal pracovať ako úradník. Po roku 1989 sa venoval obnove filmárskych organizácií či výučbe na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení, no k tvorbe sa už nevrátil.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.