23. 3. 2016

Reakcia Prezídia Policajného zboru na zverejnené rozhovory bývalého vyšetrovateľa Pavla M.

Reakcia Prezídia Policajného zboru 

na zverejnené rozhovory bývalého vyšetrovateľa Pavla M.


Vzhľadom na zverejnené rozhovory bývalého vyšetrovateľa Pavla M. Prezídium Policajného zboru (PPZ) opakovane odmieta, že by ktokoľvek robil nátlak na vyšetrovateľa počas vyšetrovania prípadu kauzy DPH obvineného Milana Ch. Vyšetrovateľ je procesne nezávislý a postupuje pod dozorom prokurátora. Naopak pri jeho žiadosti na odchod do civilu bol nadriadenými požiadaný, aby v polícii zostal.
Je minimálne neštandardné, že bývalý vyšetrovateľ poskytuje rozhovory o živom prípade, v ktorom nebol zbavený mlčanlivosti. Jeho vyjadrenia sú vytrhnuté z kontextu celého prípadu a zdá sa, že ich jediným cieľom je poškodiť súčasnému vedeniu polície a rezortu vnútra. Ide tak o pokračovanie diskreditačnej kampane, ktorá začala pred voľbami. Prípad podvodu s DPH sa začal vyšetrovať počas prvého pôsobenia R. Kaliňáka na poste ministra vnútra SR, do volieb 2010 bolo začatie trestného stíhania vo veci a vyšetrovateľ urobil ďalšie tri uznesenia, v roku 2010 a 2011 boli urobené len dve uznesenia, v máji 2012, po opätovnom nástupe R. Kaliňáka do vedenia rezortu, bol Milan Ch. obvinený zo záväzných daňových podvodov a obvinenia boli rozšírené na 61 osôb.
Na záver poukazujeme len na niektoré zavádzajúce a klamlivé vyjadrenia vyšetrovateľa Pavla M.:
"... Ale začal som ho (obv. Chovanca) vypočúvať bez obhajcov, aby nedošlo k ďalšiemu úniku informácií. Na takomto postupe sme sa zhodli aj na jednej porade medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý vznikol spolu s Českou republikou. Chovanca sme vypočúvali šesť týždňov, ale boli sme pod časovým tlakom. Prioritne sme totiž chceli dotiahnuť prípad Ladislava P. Navyše som nechcel ísť na súd s celou zápisnicou o Chovancovom výsluchu, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania."
Tento výsluch bol vykonaný vyšetrovateľom v rozpore s Trestným poriadkom, čo konštatovala aj prokuratúra, a tým sa stal nepoužiteľný ako dôkaz.