9. 5. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecká polícia zatkla dvoch ďalších ľudí v súvislosti so streľbou na miestneho novinára pred budovou súdu v Istanbule, informovala dnes agentúra DPA.
Muž, ktorý v piatok strieľal na bývalého šéfredaktora tureckého denníka Cumhuriyet (Republika) Cana Dündara, v priebehu výsluchu tvrdil, že konal sám a novinára chcel len postrašiť.
Podľa televízie CNN Turk však druhý zadržaný na streľbu dohliadal a tretí dodal zbraň.
Dündar neutrpel zranenia. Útočníka, ktorý vystrelil najmenej tri guľky, okamžite zadržali. Pacifikovala ho Dündarova manželka a jeho právnik. Pri zatýkaní nekládol odpor.
K incidentu pred budovou súdu v Istanbule niekoľko hodín pred prečítaním verdiktu nad Dündarom a reportérom Erdemom Gülom, taktiež z denníka Cumhuriyet. Súd ich uznal za vinných v prípade vyzradenia štátneho tajomstva. Dündar dostal trest odňatia slobody na päť rokov a desať mesiacov a Gül na päť rokov.
Dündar a Gül čelili v tomto súdnom procese až doživotnému trestu odňatia slobody za vlaňajšie zverejnenie správy o údajnom prevoze zbraní sýrskym povstalcom autami patriacimi tureckej vláde. Dvojica novinárov bola obvinená z prezradenia štátneho tajomstva a pokusu o zosadenie vlády.

Spravodajcu britskej stanice BBC Ruperta Wingfielda-Hayesa zatkli v Severnej Kórei ohľadne jeho novinárskej činnosti a vyhostili ho z krajiny. Informovalo o tom dnes predmetné médium.
      Wingfield-Hayes bol jedným z trojčlenného tímu BBC, spolu s producentkou Mariou Byrneovou a kameramanom Matthewom Goddardom. Severokórejské úrady ich zatkli ešte v piatok, keď sa novinári pripravovali na odchod z krajiny.
      Wingfielda-Hayesa vypočúvali osem hodín a donútili podpísať vyhlásenie. Všetkých troch členov tímu počas víkendu zadržiavali a následne ich odprevadil na letisko ich pridelený sprievodca.
      Tím BBC prišiel do KĽDR ešte pred začiatkom zjazdu vládnucej Kórejskej strany práce, pričom sprevádzal delegáciu nositeľov Nobelovej ceny, ktorí vykonávali v KĽDR výskum.
      Podľa ďalšieho korešpondenta BBC Stephena Evansa, ktorý je stále v KĽDR, bolo vedenie tejto totalitnej krajiny nespokojné so správami zameranými príliš na stránky života obyvateľov hlavného mesta Pchjongjang.


Copyright © TASR 2016