10. 5. 2016

TASR NEWS

TASR NEWS


Rok 2015 bol pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR) za posledných šesť rokov najúspešnejší. Uviedol to dnes generálny riaditeľ agentúry Jaroslav Rezník, ktorý na pôde Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá prezentoval Správu o činnosti TASR za druhý polrok 2015. Výbor zobral správu na vedomie jednohlasne.
      TASR si podľa Rezníka plnila svoje zákonné úlohy aj v druhom polroku 2015 ako slobodná a nezávislá inštitúcia, ktorej spravodajstvo nebolo v prospech či neprospech žiadnej politickej, hospodárskej, náboženskej, etnickej či inej záujmovej skupiny. "Spravodajstvo objektívne, vyvážene a aktuálne reflektovalo dianie na Slovensku i v zahraničí," vyhlásil šéf TASR.
      Agentúra za druhý polrok 2015 vydala 141.935 multimediálnych správ, tržby medziročne vzrástli o 28,48 percenta. "Za rok 2015 celkové príjmy TASR dosiahli 7,2 milióna eur, výdavky boli vykázané vo výške 7,1 milióna eur. TASR rok 2015 ukončila s prebytkom vo výške 86.674 eur," informoval Rezník.
      On sám za kritérium objektivity verejnoprávnej agentúry považuje skutočnosť, že za posledného dva a pol roka od TASR neodišiel ani jeden mediálny klient. "Naopak, za dva a pol roka stále naberáme ďalších. Ak by sme mali spravodajstvo, ktoré je nejakým spôsobom nevyvážené, klienti nás prestanú odoberať," zdôraznil.
      V roku 2015 sa podľa jeho slov v TASR prejavili všetky veci, ktoré boli pripravované aj v rokoch 2013 a 2014. "Spustili sme množstvo nových služieb pre zákazníkov, stabilizovali sme naše koncové médiá, presťahovali sme sa do vyhovujúcejších priestorov, zmodernizovali sme náš autopark, zastabilizovali sme redakčný systém a dosiahli sme kladný hospodársky výsledok," zhrnul Rezník s tým, že TASR opäť kládla zvýšený dôraz na rýchlosť, komplexnosť a presnosť podávaných informácií.
      Na margo priorít agentúry Rezník oznámil, že je potrebné zabezpečiť agentúrny servis pre zákazníkov aspoň tak, ako doteraz a, samozrejme, ešte lepšie. "Veľmi dobre sme zvládli parlamentné voľby, momentálne zabezpečujeme pre klientov servis z Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, následne to budú Majstrovstvá Európy vo futbale, potom letná olympiáda a od 1. júla sa budeme podieľať na zabezpečovaní informačného servisu v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ," avizoval.
      Podľa šéfa mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) je príbeh TASR, ktorá sa pretransformovala zo štátnej na verejnoprávnu inštitúciu, veľmi úspešný. "Absolútne obhajuje svoje miesto v spoločnosti, autorita TASR je konštantná," povedal.

Copyright © TASR 2016