28. 6. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil 3. júna 2016 koncentráciu spoločností Petit Press, a.s., Bratislava, Prvá slovenská investičná skupina (PSIS), a.s., Bratislava a PENTA INVESTMENTS LIMITED (PIL), Normanské ostrovy. Koncentrácia spočíva v získaní spoločnej kontroly nad spoločnosťou Petit Press, ktorú bude vykonávať PSIS a PIL.
Koncentrácia bola PMÚ SR oznámená 4. marca 2015, avšak oznámenie neobsahovalo všetky potrebné údaje. Preto bola lehota na vydanie rozhodnutia prerušená a začala opätovne plynúť až po predložení požadovaných informácií 16. septembra 2015. Zároveň v priebehu konania úrad opakovane zistil z verejných zdrojov nové skutočnosti ohľadom pôsobenia účastníkov koncentrácie, najmä ďalšie akvizície skupiny PENTA, ku ktorým došlo v priebehu konania. V tejto súvislosti PMÚ opakovane žiadal ďalšie podstatné informácie a podklady, v dôsledku čoho štyrikrát prerušil plynutie lehoty na vydanie rozhodnutia.
Skupina PENTA v oblastiach, v ktorých vykonáva činnosť Petit Press, pôsobí prostredníctvom podnikateľa News and Media Holding, ktorý je od 1. septembra 2015 nástupníckou spoločnosťou podnikateľov SPOLOČNOSŤ 7 PLUS, MEDIA MAGAZÍN a TREND Holding. Prostredníctvom News and Media Holding je vydavateľom periodickej tlače, ktorý sa orientuje na vydávanie periodík bulvárneho, zábavného a lifestylového formátu v slovenskom jazyku a prevádzkovateľom web portálov, v rámci uvedeného poskytuje taktiež reklamný priestor a pôsobí aj v oblasti nákupu a predaja mediálneho priestoru prostredníctvom svojej mediálnej agentúry.
Spoločnosť PSIS je súčasťou ekonomickej skupiny Proxy - Finance a.s., Česká republika, ktorá pôsobí predovšetkým v oblasti investovania do finančných nástrojov a správy vlastných nehnuteľností. Petit Press realizuje tiež vydávanie periodickej tlače, prevádzkovanie web portálov, poskytovanie reklamného priestoru v daných médiách, tlačiarenskú a distribučnú činnosť.
PMÚ sa vzhľadom na aktivity účastníkov koncentrácie zaoberal posúdením horizontálnych, vertikálnych, ako aj konglomerátnych účinkov koncentrácie v predmetných oblastiach.

Copyright © TASR 2016