20. 7. 2016

Zomrel Pavel Šeremet

Zomrel Pavel Šeremet



Jeden z najznámejších novinárov na Ukrajine zahynul dnes pri výbuchu nálože vo vozidle v Kyjeve. Pavel Šeremet sedel ráno sám v aute svojej kolegyne, keď v centre hlavného mesta explodovalo, informovali internetové noviny Ukrajinska pravda, pre ktoré rodený Bielorus pracoval.
      K výbuchu došlo, keď bol Šeremet na ceste do práce. Ukrajinské médiá zverejnili zábery explóziou zničeného vozidla na križovatke. Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že Šeremeta zabilo tzv. improvizované výbušné zariadenie umiestnené pod autom so silou zodpovedajúcou 400 až 600 gramom TNT, pričom išlo buď o načasovanú bombu, alebo o diaľkovo odpálenú nálož.
      Šeremet, ktorý mal 44 rokov, si rozhneval predstaviteľov v rodnom Bielorusku i Rusku pred tým, ako sa presťahoval na Ukrajinu, kde mal podľa vlastných slov menšie prekážky pri nezávislej žurnalistickej práci, píše agentúra AP. Novinár po sebe zanechal syna a dcéru, ktorí žijú v Minsku.
      Ukrajinska pravda uviedla, že auto, v ktorom zahynul, patrilo bývalej šéfredaktorke a súčasnej majiteľke tohto spravodajského portálu Olene Prytulovej.
      Ukrajinskou žurnalistickou sférou otriasla smrť Šeremeta 16 rokov po tom, ako sa obeťou brutálnej vraždy stal zakladateľ servera Ukrajinska pravda, investigatívny novinár gruzínskeho pôvodu Heorhij Gongadze, ktorého telo našli po únose bez hlavy v novembri 2000 v lese pri Kyjeve. Prípad vyvolal medzinárodný rozruch a pobúrenie. Osem rokov neskôr usvedčili v prípade troch policajtov, Gongadzeho stúpenci však obviňovali zo spoluviny vtedajšie vedenie krajiny.


Copyright © TASR 2016