13. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzska justícia začala nové vyšetrovanie v súvislosti s novou sériou vyhrážok na adresu satirického časopisu Charlie Hebdo. Redakcia časopisu sa stala terčom útoku džihádistov v januári 2015.
Francúzske súdne zdroje dnes potvrdili, že redakcia časopisu vo štvrtok podala žalobu štvrtok na neznámeho páchateľa v súvislosti s "hrozbami", ktoré dostáva na svojej stránke na Facebooku. Vyhrážky smrťou na adresu redakcie potvrdil aj Eric Portheault, jeden z akcionárov tohto periodika, keď uviedol, že "hrozby stále nekončia".
Portheault pripomenul, že v jednej z najnovších hrozieb sa uvádza, že do 20 dní redakciu čaká ďalší atentát.
Parížska prokuratúra začala v tejto záležitosti predbežné vyšetrovanie. Dôvodom sú "vyhrážky smrťou v písomnej forme". Vyšetrovanie sa vzťahuje na niekoľko desiatok vyhrážok zaznamenaných v období od júla do augusta tohto roku. Okrem toho pokračuje aj predošlé vyšetrovanie, ktoré začalo v júni a ktoré sa týka starších vyhrážok smrťou na adresu redakcie.
"Nemôžeme dopustiť hrozby, urážky a rasistické poznámky. To je neprípustné. Najmä vyhrážky smrťou," uviedol Portheault.
K útoku na Charlie Hebdo došlo 7. januára 2015, keď traja ozbrojenci spustili paľbu v parížskej kancelárii tohto časopisu. Pri útoku bolo zranených desať osôb a zabitých dvanásť ľudí: desať v sídle redakcie a dvaja policajti vonku na ulici.

Copyright © TASR 2016


Bulharsko-kanadská herečka Nina Dobrev rokuje s tvorcami seriálu Upírske denníky (2009) o návrate do pripravovanej ôsmej sezóny, ktorá bude zároveň záverečnou. Na konferencii Television Critics Association to prezradili spolutvorkyňa seriálu Julie Plec a prezident televízie The CW Mark Pedowitz.
Dvadsaťsedemročná rodáčka zo Sofie účinkovala v Upírskych denníkoch v rokoch 2009 až 2015, pričom sa v nich predstavila ako Elena Gilbert, Katherine Pierce a Amara. Fantasy seriál vytvorila spomínaná Julie Plec s Kevinom Williamsonom podľa rovnomennej knižnej série autorky L. J. Smith. V projekte účinkujú Ian Somerhalder, Paul Wesley, Candice King, Kat Graham, Zach Roerig či Michael Trevino. Dobrev, ktorá je známa aj z filmov Chloe (2009), Ten, kto stojí v kúte (2012) alebo Falošní poliši (2014), pritom v rokoch 2010 až 2013 tvorila so Somerhalderom pár.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Česká televízia (ČT) do konca roka uvedie desať rôznych večerníčkov vrátane 13 nových dielov obľúbených príbehov Pata a Mata. Ich premiérová rad s podtitulom Pat a Mat na vidieku odštartuje 21. augusta. Chýbať nebude ani Maxipes Fík, ktorého príbehy rovnako ako eskapády nešikov Pata a Mata tento rok oslavuje štyridsiate narodeniny. ČTK o tom za ČT informovala Karolína Blinková.
"Školský rok s deťmi začne druhá séria potkan, na ktoré nadviaže Vynálezca Alva a Chaloupka na vršku. Vianoce a Štedrý deň im spríjemnia obľúbení Žížaláci a do nového roka vstúpi spoločne s Kubulou a Kubou Kubikulou, ktorí tiež oslavuje okrúhle narodeniny. Tento rok uplynie tridsať rokov od ich prvého vysielania, "uviedla Blinková.
Medzi večerníčky sa do konca roka ešte objaví kreslený seriál Doktor Animo režiséra a výtvarníka Pavla Koutského, rozprávkový seriál podľa knihy Emila Šalouna O škriatkovi Racochejlovi. Na obrazovku sa vráti animovaný seriál z roku 2007 Gogo a Figi, ktorého námet spracoval Jaromír Gal, ktorý spolu s Jaroslavou Havettovou stojí aj za scenárom príbehov týchto dvoch vtáčikov.
Večerníček je najsledovanejším detským reláciou v Českej republike a najdlhšie vysielaným detským reláciou. Vlani reláciu oslávil päťdesiate výročie, ktoré pripomenulo niekoľko výstav. Napríklad ČT pripravila v pražskom Múzeu Kampa expozíciu Večerníček oslavuje 50 rokov, na ktoré návštevníci mohli od minulého septembra do tohtoročného februára vidieť okrem iného ukážky z návrhov pre najslávnejší večerníčky - príbehy o Krtkovi, lúpežníkovi Rumcajsovi, Makové bábike alebo Boba a Bobka. Slovácké múzeum v Uhorskom Hradišti ponúklo tento rok od februára do apríla výstavu Ako sa rodí Večerníčky a jej témou boli zaujímavosti o výrobe kreslených a bábkových snímok pre deti.
Program nazvaný Večerníček sa na obrazovke niekdajší Československej televízie prvýkrát objavil v nedeľu 2. januára 1965. Na dobrú noc sa vtedy deťom vysielala rozprávka Chlapec a kométa, ktorú možno považovať za úplne prvý večerníčkovský príbeh. Na typickú znelku s klaniciam sa chlapčekom si ale diváci počkali do augusta toho istého roku, kedy im Večerníček prvýkrát poprial dobrý večer pred rozprávkou O televíznom strašidielka.
Predchodcom večerníčkov bol relácia Strieborné zrkadlo, ktorý sa vysielal od roku 1963.

Copyright © ČTK 2016