4. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký novinár Jason Rezaian, ktorý strávil 18 mesiacov v iránskom väzení, podal v pondelok na americkom súde žalobu na Irán, podľa ktorej bolo cieľom jeho väznenia "získanie ústupkov" od Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AP.
V žalobe podanej na americkom federálnom súde požaduje spravodajca denníka Washington Post a jeho rodina od Iránu bližšie nešpecifikované odškodné za "krutosť, mučenie a zlé zaobchádzanie", ktorým bol počas svojho pobytu v iránskom väzení vystavený.
Tridsaťdeväťročného Jasona Rezaiana zatkli v júli 2014 v Teheráne. Vlani v novembri ho iránsky súd odsúdil na bližšie nešpecifikovaný trest odňatia slobody po tom, ako ho uznal za vinného zo špionáže a šírenia protiiránskej propagandy. Rezaian s iránsko-americkým občianstvom údajne prostredníctvom nemenovaného amerického novinára odovzdával tajné informácie Bielemu domu vo Washingtone.
Novinára Rezaiana a ďalších štyroch Američanov prepustili z väzení v Iráne v súlade s dohodou o výmene väzňov medzi Washingtonom a Teheránom 16. januára.

Nemecká prokuratúra zastavila dnes vyšetrovanie nemeckého satirika Jana Böhmermanna, ktorý zosmiešňujúcou básňou urazil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Odvolala sa pritom na nedostatok dôkazov.
Böhmermann sa stal predmetom trestného stíhania za to, že vo svojej relácii v nemeckej verejnoprávnej televíznej stanici ZDF 31. marca a potom znovu 2. apríla predniesol posmešnú a urážlivú báseň, v ktorej Erdogana obvinil zo sledovania detskej pornografie aj zo súlože so zvieratami, pripomenula agentúra DPA.
Incident následne vyvolal diplomatickú roztržku medzi oboma krajinami, pričom báseň podľa vyjadrenia tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuša neurazila len samotného Erdogana, ale všetkých 78 miliónov Turkov. Ankara zároveň požadovala, aby bol satirik stíhaný a potrestaný podľa platného nemeckého práva za urážanie prezidenta.
Nemecká vláda Turecku vyhovela a 15. apríla umožnila trestné stíhanie Böhmermanna. Dnes však prokuratúra v Mainzi ohlásila, že "nemôže s primeranou istotou dokázať", že Böhmermann sa dopustil trestného činu v súlade s málo používaným paragrafom nemeckého trestného zákonníka o urážkach hláv iných štátov.

Copyright © TASR 2016