15. 11. 2016

NAKA vyšetruje Borisa Kollára

NAKA vyšetruje Borisa Kollára


Národná kriminálna agentúra (NAKA) vyšetruje, ako štát pred siedmimi rokmi za prvej vlády Smeru-SD investoval do Fun rádia patriaceho Borisovi Kollárovi. Informuje o tom Denník N. Odvoláva sa na časť policajného uznesenia, ktoré má k dispozícii.
Vyšetrovatelia NAKA v Banskej Bystrici riešia podľa denníka podozrenie z trestného činu. Vyšetrujú predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára, podozrivý je aj bývalý spolumajiteľ Fun rádia Peter Struhár a bývalý riaditeľ Slovenského rozvojového fondu, dnes už nebohý Oskar Soták. Podozriví sú z "porušovania pravidiel pri správe cudzieho majetku".
Podľa uznesenia policajti skúmajú udalosti z roku 2009, keď na jednej strane štátny fond odkúpil od Kollára a Struhára približne štvrtinu Fun rádia a na druhej strane Kollár a Struhár získali od rádia peniaze na svoje ďalšie investície, napríklad do lyžiarskych stredísk.
Denník N pripomína, že štát v roku 2009 vložil do Fun rádia 2,6 milióna eur, za tie dostal 26 percent akcií média. Štátom vytvorený fond tento rok predal akcie naspäť a od Kollára za ne dostal 800.000 eur. Firma podľa denníka za celý čas nevyplácala dividendy, strata štátu na investícii tak bola 1,8 milióna eur.
Elitní policajti majú podľa denníka skúmať, či Kollár a Struhár rádio tunelovali, a poškodili tak aj štát, alebo štát prerobil na akciách Fun rádia vďaka iným okolnostiam a Kollár a Struhár sú v tom nevinne.
Polícia o detailoch vyšetrovania hovoriť nechce. Kollár o vyšetrovaní vie a považuje ho za účelové. "Od roku 2009 ubehlo sedem rokov. Za sedem rokov nikto nehlásil stratu či škodu. A zrazu niekto ide konať v roku 2016? Prečo? Lebo som v politike?" uviedol pre Denník N Kollár a ukázal dokumenty týkajúce sa transakcie. Kollár tiež hovorí, že cena 2,6 milióna eur za 26 percent akcií fondu bola legitímna, odkazuje na znalecké posudky.
Polícia v uznesení podľa denníka spochybňuje práve posudky. Zúčastneným vyčíta, že základné imanie Fun media group "účelovo nadhodnotili nepeňažným vkladom v podobe 49,3-percentného podielu akcií spoločnosti Patriol v hodnote 7,4 milióna eur". Denník uvádza, že Fond podľa uznesenia poskytol peniaze "v rozpore s podmienkami poskytovania investícií". Podiel Kollára a Struhára bol podľa polície "vysoko nadhodnotený".

Copyright © TASR 2016