17. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Priamym dôvodom bojkotu médií futbalovými reprezentantami Argentíny je twitterový status rozhlasového reportéra Gabriela Anellu, ktorý sa obul do Ezequiela Lavezziho pre jeho údajnú vášeň pre marihuanu. Deň pred kvalifikačným súbojom o postup na MS 2018 Argentína - Kolumbia (3:0) Anella napísal: "Lavezzi zajtra nebude ani na lavičke preto, že si dal večer počas sústredenia jointa? Iba sa pýtam..." Neskôr ten istý novinár podľa portálu idnes.cz pripojil ešte jeden osobný tweet proti Lavezzimu: "Počas sústredenia si zapálil už druhého jointa a je neslušný. Máme však takých hráčov a mužstvo, akých si zaslúžime."
Argentínski futbalisti na tieto, podľa nich ničím nepodložené nenávistné útoky, zareagovali spoločným vyhlásením. Po víťazstve nad Kolumbiou ho prečítal kapitán Lionel Messi, ktorý bol pri všetkých troch góloch svojho tímu. Mimochodom, dotknutý Lavezzi nefiguroval ani medzi náhradníkmi.
"Na našu adresu zaznelo veľa obvinení a málo rešpektu. Vrcholom bol výstup o Ezequielovi Lavezzim. Ľudia to potom počujú a uveria tomu. Vieme, že viacerí z vás nehráte túto hru o nedostatku rešpektu, ale my sme sa rozhodli... Môžeme hrať dobre aj zle a vy o tom informovať. Ak sa však vŕtate v súkromí niekoho a nie po prvý raz, je to už vážne. Preto sme sa rozhodli, že nechceme byť súčasťou tejto hry a nekomunikovať s médiami," povedal Messi za celé mužstvo Argentíny.
Dotknutý Lavezzi, ktorý v minulosti hrával aj za SSC Neapol či Paríž St. Germain, na twitteri naznačil, že kauzu nenechá bez povšimnutia. "Oznamujem, že proti Gabrielovi Anellovi podniknem právne kroky za jeho nepravdivé obvinenie a vážnu ujmu, ktorú spôsobil mne a mojej rodine."
Bojkot médií nie je jedinou kontroverznou témou v súvislosti s tímom aktuálnych vicemajstrov sveta aj Južnej Ameriky. Len nedávno sa v médiách objavila zmienka o tom, že Lionel Messi si u trénera Edgarda Bauzu vydupal nenominovanie aktuálne najlepšieho strelca talianskej ligy Maura Icardiho. Absencia hráča Interu Miláno údajne nemá nič spoločné s jeho futbalovými kvalitami. Icardi je ženatý s Wandou Norovou, ktorá bola v minulosti partnerkou Maxiho Lópeza, dobrého kamaráta Lionela Messiho.
"Keď Messi vidí v reprezentácii niečo, čo sa mu nepáči, tak to povie. Tímu to však nijako neubližuje," povedal Edgardo Bauza ešte pred mesiacom v rozhovore pre televíznu stanicu Fox Sports. Popiera, že by nejakého hráča nenominoval iba preto, lebo ho niekto iný v tíme nemá rád: "Keď budem chcieť vybrať Icardiho, urobím to. Momentálne sú však v lepšej forme Gonzalo Higuaín a Lucas Pratto."
Argentína proti Kolumbii prelomila dve negatívne série - štvorzápasovú bez víťazstva a 202 minút trvajúce gólové suchoty. Výber "Albiceleste" v tabuľke juhoamerickej časti kvalifikácie MS 2018 poskočil na priebežné piate miesto (práve pred Kolumbiu) zaručujúce aspoň účasť v interkontinentálnom play-off. Na prvých štyroch postupových priečkach po skončení kvalifikačného roka 2016 v Južnej Amerike sú Brazília, Uruguaj, Ekvádor a Čile.


Prevádzkovanie profesionálnej sociálnej siete LinkedIn na území Ruska sa končí. Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vo štvrtok oznámila, že nariadila poskytovateľom komunikačných služieb zablokovať prístup na LinkedIn. Informovala o tom agentúra AP.
Moskovský mestský súd 10. novembra zamietol odvolanie proti zákazu prevádzkovania siete LinkedIn na území Ruska. Súd nižšieho stupňa predtým rozhodol, že požiadavka Roskomnadzora zakázať prevádzkovanie tejto sociálnej siete v Rusku je oprávnená. LinkedIn totiž podľa súdu porušuje zákon o lokalizácii dát tým, že nespracúva osobné údaje ruských užívateľov na území Ruska. Podľa Roskomnadzoru LinkedIn nepreniesol svoje servery do Ruska a navyše zhromažďuje a prenáša údaje o občanoch, ktorí nie sú užívateľmi LinkedIn, bez ich súhlasu. Vzhľadom na skutočnosť, že LinkedIn nemá v Rusku oficiálne zastúpenie, požiadal Roskomnadzor súd o vydanie rozhodnutia obmedzujúceho prístup k tejto sociálnej sieti.
Poradca ruského prezidenta pre oblasť Internetu German Klimenko pred časom pre denník Kommersant povedal, že "ak Roskomnadzor zvíťazí a zablokuje (LinkedIn), bude to signál pre spoločnosti, ktoré (osobné údaje Rusov) neukladajú na ruské servery. To sa týka aj Facebooku, Twitteru a všetkých zahraničných spoločností". Podľa agentúry TASS by LinkedIn mohol byť prvou obeťou federálneho zákona o osobných údajoch, podľa ktorého sú internetové spoločnosti povinné presunúť všetky ruské údaje na servery nachádzajúce sa na území Ruskej federácie.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Za nového generálneho tajomníka Svetovej rady tlačových agentúr (NACO) zvolili dnes v rámci 5. Svetového kongresu tlačových agentúr (NAWC) v Azerbajdžane riaditeľa Bulharskej tlačovej agentúry (BTA) Maxima Minčeva.
Na 5. Svetovom kongrese tlačových agentúr v azerbajdžanskej metropole Baku sa zišli vedúci predstavitelia približne 100 tlačových agentúr z piatich kontinentov, informovala agentúra BTA.
Minčev preberá funkciu od Dána Uffeho Sörensena, ktorý ju zastával 13 rokov. Prezidentom NACO je Brit Clive Marshall - riaditeľ britskej agentúry Press Association (PA).
Ide už o tretie veľké uznanie pre Maxima Minčeva tento rok: na začiatku septembra bol zvolený za prezidenta Asociácie tlačových agentúr na Balkáne a v juhovýchodnej Európe a za prezidenta Asociácie tlačových agentúr v oblasti Čierneho mora.
"Je to vlastne uznanie Bulharskej tlačovej agentúry, ktorá je jednou z najstarších tlačových agentúr na svete a participuje vo všetkých medzinárodných mediálnych štruktúrach" povedal Minčev.
BTA dodala, že 5. Svetový kongres tlačových agentúr rozhodol o tom, že 6. kongres sa uskutoční v Bulharsku v roku 2019.

Copyright © TASR 2016